Uncategorized

Lagunitas groeit gestaag in Nederland

Precies een jaar na de introductie van Lagunitas op de Nederlandse markt, kwam Jeremy Marshall ‘head brew monster’ van de Amerikaanse brouwerij Lagunitas (onderdeel van Heineken) naar Amsterdam om over bier te praten, bij een goed glas Lagunitas bier. Een informeel treffen, met Lagunitas IPA, Pale Ale en Little Sumpin’ Sumpin’ Ale op vat.

Tommy Hunter, sinds vorig jaar in Nederland om Lagunitas op de kaart te zetten, vertelde dat de brouwer het rustig aan doet. Geen grote campagnes en eerst alleen de horeca. Inmiddels schenken 400 horecazaken een of meerdere bieren van Lagunitas.

Jeremy Marshall en Tommy Hunter

Brouwen in Europa

Het enige ‘harde’ nieuwsfeit dat in Amsterdam was te horen, is dat de brouwerij in Europa wil gaan brouwen omdat het verschepen van flessen bier niet echt milieuvriendelijk is. Waar precies is niet duidelijk, maar binnen twee jaar moet brouwen in Europa wel een feit zijn. Raymond van der Laan, auteur van “Dit is een boek over bier’’, vroeg Marshall nog waarom het bier voor Europa niet bij moederbedrijf Heineken wordt gebrouwen. Op die vraag kwam een uitgebreid antwoord: “Heineken brouwt veel langer bier dan wij en heeft enorm veel kennis. Hun brouwerij is perfect geoutilleerd voor de bierstijlen die zij maken. Maar de ‘hop loaded’ bieren die wij maken vragen om andere installaties , dus wij denken dat zelf een nieuwe brouwerij bouwen beter is. En ik denk dat ze ons daarin respecteren.”

Keuken

Lagunitas begon in 1994 in een keuken in Petaluma, Californië.  De populariteit van het bier zorgde voor stevige groei. Het vlaggenschip is de IPA. In Chicago werd een tweede brouwerij geopend en in 2018 opent in Azusa, Californië een derde brouwerij om aan de vraag te blijven voldoen. Binnen Heineken blijft Lagunitas een aparte entiteit, die onder Heineken Americas valt. Doel is om via de distributiekanalen het Lagunitasbier wereldwijd te gaan verkopen. Oprichter Tony Magee blijft Executive Chairman, maar heeft nu ook een adviserende rol als Director Global Craft bij Heineken.

Lagunitas Sucks

Toen Lagunitas een aantal jaren geleden met kerst de brouwcapaciteit niet had om de jaarlijkse Brown Suga’Ale te brouwen (doordat Lagunitas al nauwelijks aan de vraag naar IPA kon voldoen), verontschuldigde de brouwerij zich met ‘Lagunitas sucks!. Dat verhaal vertelde Marshall in Amsterdam nog eens in geuren en kleuren. De brouwers waren bang dat teleurgestelde bierdrinkers in actie zouden komen. De brouwers zeiden tegen elkaar: ‘Laguntas Sucks! Onze fout’. Er kwamen veel boze telefoontjes en de ingesproken voicemailberichten zijn bewaard. Een selectie daarvan komt misschien binnenkort op de website van Lagunitas.

Het vervangende bier dat toen werd gebrouwen heette daarom: Lagunitas Sucks Brown Suga’ substitute ale. Het werd een blijvertje. Dit bier is een ‘Cereal Medley’ van gerst, rogge, tarwe en haver. Een complexe smaak. Mooi goudkleurig bier met veel moutarama’s. Mooie bittere aroma’s door dryhopping, maar ook alle elementen van de gebruikte granen. Zoetig in het begin, maar daarna overheerst de hop en de kruidigheid. Droge en bittere afdronk. Met zo’n 8% een zwaar bier, maar zo ervaar je dat niet.

Onlangs werd ook de Little Sumpin’ Sumpin’ Ale in Nederland geïntroduceerd. In de VS werd het in 2009 geïntroduceerd. Gebrouwen met 50% gerstemout en 50% tarwemout en zwaar gehopt, heeft dit bier iets van Weizen en IPA.