Brouwerijen

Kompaan: bekroonde én avontuurlijke bieren uit nieuwe ketels

Kompaan in Den Haag timmert flink aan de  weg. De brouwerij is opgericht door de boezemvrienden Jeroen van Ditmarsch en Jasper Langbroek. Met een prachtige nieuwe brouwinstallatie kunnen ze nog meer bijzondere bieren brouwen. De medailles stromen binnen en met de nieuwe ‘Foreign Legion’-lijn brouwt Kompaan nieuwe, avontuurlijke bieren

Jeroen van Ditmarsch en Jasper Langbroek wilden samen iets gaan ondernemen en keken wat hen verbond: een bourgondisch leven. Goed eten en drinken, lekker experimenteren met de barbecue. Na een etentje fantaseerden ze over het brouwen van een eigen bier en een dag later kocht van Ditmarsch een thuisbrouwpakket en ging aan de slag. Het bier werd steeds beter en op een dag was duidelijk dat de twee professionele brouwers zouden worden. Twee Haagse kompanen pakten de roerstok op: de naam van de brouwerij was geboren: Kompaan. En veel van de bieren hebben namen die hieraan gerelateerd zijn: Kameraad, Bondgenoot en Bloedbroeder.

Jeroen van Ditmarsch bij de nieuwe brouwinstallatie
Jeroen van Ditmarsch bij de nieuwe brouwinstallatie

Aanvankelijk werd brouwcapaciteit gehuurd, maar al gauw kwam er een bescheiden eigen installatie. Door het succes van de Kompaanbieren was er behoefte aan uitbreiding.  Eind 2016 is er een prachtige 30 hectoliter installatie, bestaande uit vier ketels. Veel lagertanks en een eigen afvullijn, maken de brouwerij, waar vijf dagen per week wordt gebrouwen compleet. De jaarcapaciteit is 8000 hl, maar momenteel wordt zo’n 3000 ervan benut. Genoeg groeimogelijkheden dus.

De verpakking van Kompaan oogt professioneel

Onderscheidingen

Onlangs won Kompaan in Barcelona goud met de Imperial Stout (met port) Bloedbroeder. Een week later werd hetzelfde bier met goud onderscheiden bij de Dutch beer Challenge, waarmee het de beste Imperial Stout van Nederland is. In totaal won Kompaan 5 medailles bij de Dutch beer Challenge.

20 tapkranen met eigen bieren en gastbieren

Nieuwe lijn

‘We maken alleen bieren die we zelf lekker vinden’, zegt Van Ditmarsch. We hebben nu een ‘core’ lijn van bieren die we verkopen via de retail en de ‘gewone’ horeca. Daarnaast is er een tweede, meer avontuurlijke lijn ‘foreign legion’, die is bestemd voor de speciaalbiercafés en gespecialiseerde slijters. ’Binnen die lijn, die meer internationaal georiënteerd is,  brouwen we alle bierstijlen. De uitstraling van de verpakking is compleet anders. We werken met karakters zoals bijvoorbeeld Thierry Sauvage, het karakter van onze Saison. Verder zijn er Boris the Butcher (Baltic Porter), Jerry Sauertopf (Berliner Weisse), Jimmy Skimmed (Lo-fat Milk Stout) en Johnny Dogface (Reinvented New England IPA). ‘Deze lijnkunnen we natuurlijk oneindig uitbreiden’, zegt van Ditmarsch.

Stoere keuken

Een bezoek aan Kompaan is de moeite waard. De brewpub is stoer-industrieel en het culinaire concept past helemaal bij die uitstraling: gerechten bereid in rookoven, op de big green egg of op de barbecue. Uit 20 tapkranen stromen de eigen bieren, maar ook die van andere brouwerijen. Bezoekers kunnen bij mooi weer buiten zitten aan kanaal, met uitzicht op Haagse bedrijvigheid.

Grote lagercapaciteit

www.kompaanbier.nl

Openingstijden: donderdag en vrijdag vanaf 16.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 14.00 uur.

Adres: Saturnusstraat 55 (Kadezijde), Den Haag

In de volgende uitgave van horecavakblad Entree (verschijnt begin mei 2017) staat de American Wheat Ale Badgast van Kompaan centraal. Arvid Bergström, auteur van Proef Bier geeft in dat artikel foodpairingadviezen bij Badgast.