Bieren Brouwerijen

Klompenbock: bier met klompenhout als ingrediënt

Op 1 november nam de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap een cheque van 300 euro in ontvangst. Aanleiding hiervan was een weddenschap uit 2011 van het BIERburo en Leidsch Bier. De inzet was een brouwsel bockbier met een zeer bijzondere ingrediënt: klompen. Het bier heeft een Zuid-Hollands karakter: de klompen worden gemaakt bij Klompenmakerij Vreeswijk in Hazerswoude-Dorp en zijn afkomstig van Zuid-Hollands wilgenhout. De snippers die overblijven van het productieproces worden getoast in een oven. Dit geeft het “Klompenbock biertje” zijn bijzondere smaak.

Klompenbock

De heren Henri Reuchlin (BIERburo) en JW Fukkink (Leidsch Bier) overhandigden in Delft een cheque aan Richard de Blieck en David Sisson (beiden werkzaam bij het Zuid-Hollands Landschap). Onder het genot van het nieuwe biertje – Klompenbock – werd getoost op de donatie. De heren Reuchlin en Fukkink benadrukken het belang van het Zuid-Hollands landschap met het product. “Het bier krijgt zijn bijzondere smaak door de houtsnippers van wilgen die in het landschap van Zuid-Holland hebben gestaan.” Omdat beide heren het Hollandse landschap een warm hart toedragen wordt een donatie gedaan van 25 cent per gebrouwen liter. Dit komt neer op 300 euro voor het Zuid-Hollands Landschap, die zelfs de knotwilg in haar logo heeft staan!

Klompenbock

Smaak
In Nederland groei het brouwen van bier. “Er zijn inmiddels meer (kleine) brouwerijen dan gemeentes in Nederland” vertelt de heer Reuchlin. Hoe mooi is het dan als je een bijzondere bier kunt brouwen dat elementen bevat waar het Zuid-Hollands Landschap zich sterk voor maakt? Voor volgend jaar hebben de heren ook weer mooie plannen. Wellicht kunt u straks ook genieten van een speciaalbier dat volledig afkomstig is uit de provincie Zuid-Holland.

Van Links naar rechts:
Richard de Blieck (relatiemanager Zuid-Hollands Landschap – David Sisson (Marketing / Fondsenwerving Zuid-Hollands Landschap) – Henri Reuchlin (BIERburo) – JW Fukkink (Leidsch Bier)

Groene Partner

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zorgt voor natuurgebieden in de drukste provincie van het land. Wij stellen natuur veilig door gebieden aan te kopen, te onderhouden en voor iedereen toegankelijk te maken. Dat doen we al sinds 1934! Dankzij de inzet van vele vrijwilligers, 50.000 Beschermers en Groene Partners maken we Zuid-Holland steeds een beetje mooier. Wordt ook Groene Partner van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap: www.zhl.nl