Voor Entree Magazine bezocht ik de Jopenkerk en sprak met ‘head of church ‘Michel Ordeman. Het artikel verscheen in de juli-editie van Entree met prachtige foto’s van Pim Ras.
Het interview:
De Jopenkerk bestond tijdens de lockdown 10 jaar. De iconische brouwkerk is nog altijd een hotspot. ‘Head of Church’ Michel Ordeman vertelt Entree over de ambities. “De groei is er nog lang niet uit. De komende jaren willen we proeflokalen openen in de grote steden.”
Altijd weer een mooi gezicht als je de Raaks Parkeergarage in Haarlem uitloopt: de Jopenkerk met het grote terras. Op een zonnige dag in juni vloeit het Jopenbier er rijkelijk. Tijdens de lockdown, in november 2020, was het tien jaar geleden dat Jopen het huurbrouwen achter zich liet en zelf bieren ging brouwen in een prachtige brouwinstallatie, die als een altaar in de kerk is geplaatst, met koperen ketels die schitteren in het licht dat door de glas-in-lood ramen naar binnen valt. Een feestje voor fotograaf Pim Ras, die deze middag de reportage maakt, zeker als de brouwer hop toevoegt en er stoom uit de ketels komt.
Die entourage, het bier en de menukaart maakten de Jopenkerk al snel de place to be. “Binnen een jaar haalden we de prognose die voor jaar drie was begroot. De bank belde ons er zelfs over”, vertelt Michel Ordeman. Met zijn partner Lydian Zoetman heeft hij de dagelijkse leiding. Ze stonden – met anderen – aan de wieg van wat nu de grootste van de kleine Nederlandse craft brouwerijen is. Toen de Jopenkerk een feit was, had de brouwerij allang naam gemaakt als huurbrouwer. In 26 jaar tijd is er zorgvuldig aan het merk Jopen gebouwd.
Historisch Haarlems bier
Het avontuur begon in 1994 ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Haarlem in 1995. Haarlemmers mochten meedenken over de viering en het idee om Haarlem als bierstad te laten herleven was er een van. De Stichting Haarlems Biergenootschap werd er in 1992 speciaal voor opgericht. Iemand herinnerde zich de student Small Business Management die een afstudeerscriptie over het onderwerp café-brouwerij had geschreven. Zo raakte Michel Ordeman betrokken bij de ontwikkeling van een historisch bier. Dat werd het Jopen Hoppenbier, gebaseerd op het ooit befaamde Haarlemse Hoppenbier uit 1501. Het tweede werd Jopen Koyt, gebaseerd op een historisch recept uit 1407. Het is een gruitbier, dat wil zeggen een bier met kruiden in plaats van hop, zoals het werd gemaakt voordat hop zijn intrede deed in Nederland. En die naam Jopen? Dat zijn de vaten van 112 liter waarin het Haarlems bier destijds via het Spaarne werd vervoerd.
Naar de kerk
Het succes van de twee historische bieren smaakte naar meer, maar Ordeman merkte dat in het bockbierseizoen de vraag naar de Jopenbieren terugliep. “We wilden dus ook seizoensbieren gaan brouwen en toen kwam er een punt dat we een BV hebben opgericht om echt commercieel te gaan werken en het merk zichtbaarder te maken.” Het was het begin van een gestage groei van het merk Jopen en al snel kwam de gedachte aan een eigen brouwerij annex proeflokaal. Dat moest uiteraard in Haarlem zijn. Vanaf 2005 werden ervergunningen aangevraagd en kon de verbouwing beginnen , maar pas in 2010, toen de ontwikkeling van het Raaksgebied werd voltooid, kon de voormalige Jacobskerk als Jopenkerk de deuren openen.
“Toen de kerk in beeld kwam als brouwerij en proeflokaal werd het wel echt serieus, dus zijn we met de 25 aandeelhouders bijeengekomen, want er moest flink worden geïnvesteerd. Uiteindelijk zijn we met zeven aandeelhouders overgebleven, waarvan Lydian en ik er twee zijn. We zijn brouwers, geen horecaondernemers, dus voor het managen van de horeca hebben we Barry de Haan aangesteld en hij is er nog steeds bij, net als een aantal andere medewerkers van het eerste uur. Daar zijn we best trots op.”
Voor Haarlem was de Jopenkerk meteen een bierhotspot en het is dan ook niet vreemd dat het concept brouwkerk navolging kreeg. Drie andere brouwers kozen de afgelopen jaren ook voor een in onbruik geraakte kerk als locaties voor brouwerij en proeflokaal.
Doorgroeien
Jopen opende in 2015 een tweede brouwerij in de Haarlemse Waarderpolder. Daar worden de grotere batches gebrouwen. De Tap Room kijkt uit op het tweede brouwhuis van Jopen en er zijn rondleidingen in mogelijk. Maar Ordeman heeft goed nieuws voor fans van Jopenbier. “We hebben de ambitie om te groeien in de horeca door de komende jaren proeflokalen te openen in de grotere steden. Dat zal niet op A-locaties zijn, maar we denken dat dat ook niet nodig is. Locatie is uiteraard wel heel belangrijk en het vinden van de juiste locaties zal het tempo van de groei bepalen.”
Dat brengt het gesprek op de toekomst. Blijft Jopen zelfstandig? “Wat mij betreft wel, maar Lydian en ik zijn geen meerderheidsaandeelhouders. Daar ben ik nuchter in. We hebben sowieso geen verkoopplannen, want het is fijn om ondernemer te zijn. Mijn werkzame leven staat al vanaf het begin in het teken van horeca en bier, dus ook als Jopen ooit zou worden verkocht blijf ik vast iets met bier of horeca doen. Ik kan en wil niets anders. Maar we hebben nog veel ambities. We hebben het afgelopen jaar geïnvesteerd in het managementteam, waardoor we nu de basis hebben om verder te groeien.”
Fotografie: Pim Ras
Meer lezen?
Dit is slechts een deel van het interview. Het volledige interview lees je hier