Brouwerij De Klep Venlo
Bieren Brouwerijen

Jan Fleurkens van Brouwerij De Klep: “We zijn uniek in de regio.”

“We brouwen voor de regio, volgen een duidelijke strategie en we hebben veel horeca- en brouwervaring”, zegt Jan Fleurkens van brouwerij De Klep in de Venlose foodhall MOUT. Hij ziet de toekomst zonnig in en is nuchter over de hoge grondstofprijzen. “Daar heeft iedereen last van.”

Jan Fleurkens, founder van het bekende biermerk Mongozo, is sinds vorig jaar mede-eigenaar van brouwerij De Klep in Venlo, het initiatief van Louis Klaassens van ABT-café De Klep. Over de huidige situatie in de biermarkt is Fleurkens nuchter. “Wat de gestegen grondstoffenprijzen betreft heeft iedereen hetzelfde probleem. Dat is natuurlijk vervelend. Maar wij hebben heel sterk ingezet op brouwen voor de regio. Met 800 zitplaatsen in foodhal MOUT en ruim 300 bij  café De Klep, hebben we al een mooie basis.” Het team bestaat verder uit Roy Meijnen die brouwmeester en mede-eigenaar is. Een team met uiteenlopende achtergronden en karakters die elkaar alleen maar aanvullen.

Traditionele bierstijlen

De Klep begon als huurbrouwer ‘Stadsbrouwerij Klaassens’ en werd later omgedoopt tot De Klep, naar de naam van Klaassens café. Vorig jaar opende De Klep de eigen brouwerij in foodhall MOUT en werd Fleurkens, die in 2019 zijn merk Mongozo verkocht, mede-eigenaar. “We hebben eerst gekeken welke bieren er in deze regio historisch werden gedronken en dat is alt. Maar we zitten op de grens met Duitsland en ook België is dichtbij, dus dat zijn traditionele bierstijlen die hier vanouds bekend waren en die wij brouwen: alt, weizen, schwarz, dubbel, tripel en witbier. Maar ook een IPA en Neipa ontbreken uiteraard niet. We kijken ook naar andere regionale producten en dan kom je al gauw uit bij asperges. Voor pairing met asperges hebben we bijvoorbeeld het Wit Gold blond gebrouwen. Vier granen, 5,8 % een mooie doordrinker waar je het jaar rond van kunt genieten. Verder De Klep ‘Blauwe Schien’ blauwe bessenbier met blauwe bessen uit deze regio. Een mooie dorstlesser met een zuurtje. Aan innovatieve andere bieren met de basis in deze regio wordt gewerkt.”

Brouwerij de Klep, venlo

Sterk regionale insteek

De brouwerij blijft dus letterlijk dicht bij huis. ‘Dat is onze duidelijke strategie””, zegt Fleurkens. “We brouwen veel gelegenheidsbieren voor lokale en regionale verenigingen en we zoeken nadrukkelijk contact met alle horeca, dus ook de toprestaurants, waar we foodpairing promoten. We zoeken echt markten waar je normaalgesproken niet als eerste aan denkt. Consumenten zoeken steeds meer naar lokale producten en daarom willen we aansluiten bij andere regionale producenten. Met Mout en De Klep als basis zoeken we dus de lokale en regionale horeca en retail op. Zo verkopen we ons bier ook via de lokale supermarkt Beej Benders en andere supermarkten, slijterijen en streekwinkels. Online zijn onze bieren makkelijk te verkrijgen voor liefhebbers door het hele land en de Duitse kant.”

Biermarkt

Fleurkens ziet wel veranderingen in de biermarkt. “Ik was kortgeleden in Brussel voor het Belgian Beer Weekend en daar hoorde ik dat exportvolumes van Belgische brouwers afnemen. Ik zie dichter bij huis ook minder cafés met bijvoorbeeld 400 bieren op de kaart. Dat schalen ze af. Dure bieren verdwijnen sowieso van de kaart. Ons voordeel is dat we in deze regio de enigen zijn op deze schaal.  In steden met tien tot twintig brouwerijen zou ik niet eens zijn begonnen. In Breda schijnen er 32 verkopers van bier actief te zijn. Als horecaondernemer wil je toch niet constant bezoek krijgen?”

Zonnige toekomst

“We zien de toekomst zonnig in, maar het gaat niet vanzelf”, legt Fleurkens uit. “Je moet een goede strategie hebben en weten wat je aan het doen bent. Louis heeft 25 jaar ervaring in de bierhoreca en ik heb ruim 25 jaar in 50 landen mijn Mongozo bier verkocht. Roy is heel gepassioneerd, geordend en ondernemend.  We hebben kennis en ervaring. We zijn flexibel in productie, zodat we ook eenvoudig kleine batches van 1500 liter kunnen maken voor samenwerkingen. Ook hebben we onze distributie op orde. Die is regionaal zo fijnmazig, dat we per doos kunnen leveren. Alles moet kloppen en als je er toe wilt doen, moet de lat hoog liggen. Zo bouwen we verder aan ons succes.”