Bij W Books verscheen een prachtig boek met 100 voorwerpen en verhalen uit de rijke geschiedenis van Heineken. Een must-have voor horecazaken die het merk een warm hart toedragen.
Heineken is altijd sterk geweest in het vertellen van het merkverhaal. Sinds Freddy Heineken de leiding kreeg, werden de marketing- en reclamebudgetten opgeschroefd en bouwde Heineken een grote naam op. Veel advertenties en reclamespots zijn iconisch.
Maar er was een tijd vóór Freddy Heineken en ook daarover is veel te vertellen. 100 voorwerpen vormden de leidraad voor evenzoveel verhalen, die rijk geïllustreerd zijn verschenen in een mooi vormgegeven boek.
A-gist
Waar te beginnen? Een van de eerste reclame-uitingen? Of de bouw van de brouwerij in Rotterdam? Of toch het diploma van de Grand Prix Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889? Die prijs is mede te danken aan de Heineken A-gist die scheikundige Hartog Elion, leerling van Louis Pasteur, een paar jaar eerder in het Rotterdamse lab heeft gekweekt. De gist heeft een merkbaar positieve invloed op de kwaliteit en geeft het bier zijn fruitige karakter. Diezelfde A-gist is ook vandaag nog de kracht van Heineken
Van Vollenhoven
De eerste overname die Heineken doet, valt in de tweede wereldoorlog. Samen met concurrent Amstel neemt Heineken de roemruchte Amsterdamse brouwerij de Gekroonde Valk over, ooit de grootse brouwerij van Nederland. Wie de van Vollenhoven bieren wil drinken, kan tegenwoordig terecht bij de kleine Amsterdamse brouwerij Poesiat & Kater, die op basis van de oorspronkelijke recepten moderne varianten brouwt.
Vogelvlucht
Bladeren door het boek is een volgelvlucht door meer dan 150 jaar biergeschiedenis. De bouw van een nieuwe brouwerij, de uitbreiding in Rotterdam. De eerste kruiken en flessen, de sociale voorzieningen. Het boek laat ook ontwikkelingen in het brouwen zien. Heinekens brouwerij De Hooiberg is aanvankelijk een traditionele bovengistende brouwerij, waar Princessebier, ale en porter wordt gebrouwen. Maar Heineken ziet dat het ’Beiersch bier’, pilsener, steeds populairder wordt en haalt daarom een Duitse brouwmeester naar Amsterdam. Na de isolatie van de A-gist groeit de populariteit en ontstaat een wereldmerk. Als lezer beleef je die reis mee.
Bier in blik, de overname van concurrent Amstel, de overname van Brand, de introductie van H41 Wild Lager en uiteindelijk Heineken 0.0, het is allemaal terug te vinden in dit prachtige boek.
Heineken Collection
De basis voor het boek is de Heineken Collection die zich, inclusief het depot met een groot deel van de collectie, bevindt in de Heineken Experience. In het Heritage Quarter worden daar bijna 200 objecten tentoongesteld en is precies te zien waar in 1957 een nieuw gebouw tegen het al bestaande gebouw uit 1935 werd aangebouwd. In het boek ‘It could only be Heineken’ worden 100 items uit de totale collectie op bijzondere wijze tot leven gebracht. De persoonlijke favoriete ‘star’ van Charlene de Carvalho-Heineken is de kruik. Deze kruik van ‘Heineken & Co’ is een voorbeeld van het allereerste verpakkingsmateriaal voor de consument, gebruikt in 1864-1870 voor de bovengistende bieren uit het Hooibergassortiment.
‘It could only be Heineken’ (hardcover, 224 pagina’s) is in de Nederlandse boekhandels en via de webshop van uitgever WBOOKS verkrijgbaar voor €29,95 in zowel Nederlands- als Engelstalige editie. In de Heineken Experience in Amsterdam is de Engelstalige editie van het boek te koop.
Deze boekbespreking verscheen ook op de website van Entree, entreemagazine.nl