Bierboeken

Dit is (weer) een boek over bier

Het regent bierboeken dit voorjaar. Het goede nieuws is dat ze niet erg op elkaar lijken qua aanpak en dus prima naast elkaar gelezen kunnen worden. Doordat het aantal brouwerijen stormenderhand toeneemt, is er genoeg stof om te schrijven en gelukkig zijn de auteurs creatief genoeg om iets bijzonders neer te zetten. Raymond van der Laan, bekend van zijn bierbesprekingen in de Volkskrant, heeft met zijn boek ‘Dit is een boek over bier’ een mooie bijdrage geleverd.

Bij ieder nieuw boek over bier vraag je je af of de auteur nog iets nieuws te vertellen heeft, of dat we meer van hetzelfde krijgen. Omdat ik met veel plezier de rubriek van Van der Laan lees en zijn keuze van bieren altijd verrassend vind, heb ik uitgezien naar dit boek.

Het nieuwe boek van Raymond van der Laan.

Eerst maar eens de vorm. Een leuk omslag in de vorm van een bieretiket. Het glas op de cover is een echt proefglas en dat past helemaal bij de inhoud. En dan die titel. Die straalt bepaald geen pretenties uit. Het is wat het is, weer een boek over bier. Maar een fijn boek.

Kleine lettertjes

Als ik dan toch met kritiek moet beginnen: de lettergrootte had wat mij betreft wat royaler gemogen. Kennelijk moest er erg veel informatie in die 180 pagina’s. Maar daar blijft het dan ook bij wat verder is de opzet van het boek erg praktisch.

Geen speciaalbier

Het is fijn dat de auteur zich afzet tegen het begrip speciaalbier. Dat is echt een woord uit de periode dat we alleen nog maar pils konden krijgen. En inderdaad, ieder bier is speciaal.

Opzet

Van der Laan begint zijn inleiding met wat informatie over bierwinkels en bierfestivals, gevolgd door een fotopagina met beelden van bierbrouwerijen en brouwinstallaties. In zeer kleine lettertjes wordt het brouwproces uitgelegd, maar de schematische manier waarop dat gebeurt maakt de kleine lettertjes meer dan goed. De ingrediënten worden goed besproken en ook begrippen op het etiket worden uitgelegd, van EBU en EBC tot Plato. Ook niet onbelangrijk: uit welk glas drink je een bepaald bier.

Prachtige voorbeeldbieren

Uiteraard behandelt de auteur de bierstijlen. Bij iedere stijl zie je in één oogopslag de belangrijkste kenmerken, van kleur en alcoholpercentage tot smaakprofiel, te gebruiken glas, drinktemperatuur, body en bitterheid. En dan komt datgene wat het boek bijzonder maakt: de voorbeeldenbieren per stijl. Hier zien we eindelijk bieren die we in andere boeken niet tegenkomen. Van der Laan vertelt iets over de brouwerij en over het bier. Voor ieder voorbeeldbier is een pagina ingeruimd.

Voorbeeldpagina

Zo gaan we van altbier via barley wine, Belgische ale, Bock, dubbel, geuze, IPA, pale ale, pils, porter, quadrupel, rookbier, witbier, weizenbier, Vlaams rood bruin, tripel en stout naar een hoofdstuk waarin nog meer stijlen worden besproken. Van der Laan waarschuwt in zijn boek dat bierstijlen niet altijd scherp zijn afgebakend en dat dezelfde bieren soms op verschillende manieren worden gekwalificeerd. Dat is ook te zien in het boek, want een sterke blond als Duvel valt hier onder de Belgische ale. In het hoofdstuk zelf geeft van der Laan al aan dat de Belgische Ales meer een categorie vormen dan een concrete stijl.

Nu wordt het alweer een beetje ingewikkeld en dat is zonde, want het mooie van het boek zijn al die voorbeeldenbieren die worden besproken en dan moet je een discussie over de indeling in stijlen snel vergeten. Gewoon proeven. De bieren zijn online prima verkrijgbaar.

Een fijn boek voor iedereen, beginner en gevorderde bierdrinker. Om de prijs hoef je het al helemaal niet te laten liggen.