Huisbier

Huisbier, een interessant fenomeen

Voor de zesde keer organiseerde horecavakblad Entree de verkiezing van het lekkerste huisbier. Maar omdat de kwalificatie lekker nogal persoonlijk is, werd dit jaar voor het eerst gekozen voor de titel Huisbier van het jaar. Op 4 december proefde een ervaren de ingezonden bieren bij brouwerij De Prael in Amsterdam

 

De jury van de huisbier van het jaar verkiezing bestaat uit biersommeliers, kenners, een zytholoog een bierkeurmeesters. Een kundig gezelschap met een duidelijke mening. Het zijn mensen die internationale ervaring hebben als het gaat om het beoordelen van bieren. Ze weten dus waarover ze praten. Het zijn leerzame sessies.

Omdat ik de wedstrijd samen met collega’s mag organiseren namens Entree heb ik het voorrecht om bij wijze van spreken bij de jury aan tafel te zitten en goed te luisteren. Dat (aan tafel zitten bij de jury) lukt het ene jaar wat beter dan het andere.

Niet negatief

Ieder jaar zijn er wel een paar teleurstellende bieren en vragen juryleden zich af hoe de horecaondernemer zich heeft laten adviseren. Want een geslaagd huisbier is immers pure PR voor je horecabedrijf. Je wilt toch een bier op de kaart hebben waarover iedereen praat en dat mensen graag bestellen? Dat er horecaondernemers zijn die door een brouwerij speciaal een bier laten ontwikkelen voor het eigen bedrijf, juicht de jury toe. Het is fantastisch als horecaondernemers zo bewust en positief met bier bezig zijn. Van negativiteit wil de jury dan ook niets weten, maar natuurlijk vallen er kritische woorden en wordt er gekeken of er geen brouwfouten zijn en of het bier wel overeenkomstig de bierstijl is gebrouwen.

Maar de laatste jaren is er in de jury ook wel eens de discussie of een op zich heel aardig bier ook wel geschikt is als huisbier. Het bier dat je brouwt moet passen bij de horecazaak. Het is op zich vreemd als de kroeg op de hoek een complex vatgerijpt bier als huisbier zou hebben. Juryleden vatten het meestal zo samen: of je hebt een mooie doordrinker als huisbier of een zo bijzonder bier waarvoor  mensen willen om af fietsen.

Verstandige keuze

Wat de juryleden de horecaondernemers het liefst op het hart zouden willen drukken is dat ze vooral goed moeten nadenken waarom ze huisbier zouden willen en wat voor bier dat dan zou moeten worden. Door de enorme opkomst van kleinschalige brouwerijen is het steeds eenvoudiger geworden om een huisbier te laten maken en natuurlijk is het mooi als dat bier wordt gebrouwen door een regionale brouwer. Maar als dat een brouwer is die de hobbyfase net voorbij is, is het de vraag of dat een verstandige keuze is.

Advies

In de Nederlandse bierwereld lopen professionals rond die een horecazaak uitstekend kunnen adviseren over een te ontwikkelen bier dat bij hun zaak past en ze kennen ongetwijfeld brouwerijen die zo’n bier prima zouden kunnen maken. Horecabedrijven doen er dus goed aan onprofessioneel advies in te winnen. En dat advies kan ook nog betrekking hebben op de verpakking want een mooi bier dat op fles wordt geserveerd moet ook een professioneel ontworpen etiket hebben om de kwaliteitsuitstraling compleet te maken.

Dit jaar waren er weer mooie winnaars:

Top 3 lichte bieren

  1. Witte Klaas, café-restaurant Klaas (Uitgeest), witbier, 5,5,%, Noord-Hollandse bierbrouwerij, Uitgeest.
  2. Chef Mike Zeevenkel, Herberg de Waard van Ternaard (Ternaard), blond, 6%, De Kroon op Leeuwarden.
  3. Rechthuis Blond, Het Rechthuis (Mijdrecht), blond, (6%), de SpierBier.

Top 3 zware bieren

  1. Big fat Double 5 IPA, De BeerTemple (Amsterdam), double IPA, (8%), ’t Uiltje.
  2. Mikkie = Cattivella, Cause Beer loves Food (Amsterdam), Sweet Stout, (9,5%), Morebeer.
  3. Blonde van Maurits, Grand Café Restaurant Prins Mauritshuis (Blokzijl), blond, (6,6%), Baxbier Brewery.

De jury

  • Puck Kerkhoven (foodjournalist/bierschrijver)
  • Yvonne van Houtum (internationaal biersommelier, journalist en blogger) *
  • Derek Walsh (brouwerijadviseur, bierkeurmeester BKG)
  • Gery Uijtenhaak (biersommelier/brouwer/bierkeurmeester BKG)
  • Theo Flissebaalje (PINT) *
  • Henri Reuchlin (cöördinator StiBON Bieropleidingen)
  • Piet Tuinema (Opleiding Bierkeurmeester (BKG), internationale ervaring, Bierconnaiseur)   *
  • Fiona de Lange (zytholoog, auteur, biersommelier)