Bierboeken Brouwerijen Brouwers Verpakkingen

Hout centraal in nieuwste uitgave Bier!

Van mooie bieren, gerijpt op hout, tot de houten kop en houten pallets; hout is onmiskenbaar het thema van Bier! dit najaar. Een mooi uitgewerkt themanummer, dat zich prima laat lezen bij een barrel aged bier of vanaf oktober,  een mooi bockbier.

Prachtig artikel van Henri Reuchlin. Hij sprak met 5 bevlogen brouwers over rijpen op hout.
Prachtig artikel van Henri Reuchlin. Hij sprak met 5 bevlogen brouwers over rijpen op hout.

Een hoogtepunt is het artikel waarin 5 brouwers aan het woord komen over rijping van bier op hout en ze soms geheimen prijsgeven, zoals het ‘theezakje’ van Robbert Uyleman (Uiltje Brewing) of de tinctuur van Palo Santo hout die Derek Walsh (Breugem/Hoop) gebruikt.

Reportages

Zoals in iedere uitgave, doet Bier! verslag van bezoeken aan brouwerijen en festivals. Als lezer bezoeken we de hoptuin van brouwerij Hommeles en nemen we een kijkje bij La Trappe, waar het 25-jarig jubileum van de Quadrupel gevierd wordt. Brouwmeester Lodewijk Swinkels vertelt alles over de Oak Aged varianten van La Trappe Quadrupel. In België werd brouwerij Omer vander Ghinste bezocht om te praten over het foederbier Jacobins.  Ook Brugge werd bezocht voor een uitgebreide biertour. Microbrouwer De  Hoorn (Palm) en de abdij van Cambron komen ook aan bod in uitgebreide artikelen.

De geschiedenis van rijping op hout komt ook kort aan bod
De geschiedenis van rijping op hout komt ook kort aan bod

Proeven

Uiteraard moet bier ook worden geproefd en in deze uitgave zijn het Imperial Stouts die – hoe kan het anders – op hout zijn gerijpt. Het proefpanel nam 6 Nederlandse bieren onder de loep, of beter gezegd, op te tong;

  • Klein Duimpje, KD Barrel Experience
  • Kees! Barrel Project 01/2015
  • De Molen, Hel & Verdoemenis Bourbon Barrel Aged
  • ‘t Uiltje, Meneer De Uil Isle of Arran Barrel Aged
  • Berghoeve, Zwarte Snorre, Twents Imperial Stout
  • Emelisse White Label, Imperial Russian Stout Port Charlotte #2

Wil je weten wat het panel van deze bieren vindt, lees dan Bier! Met deze uitgave bewijst de redactie dat het een prima keuze is geweest om thematisch te gaan werken.