Brouwerijen Uncategorized

Hop plukken voor brouwerij Palm

Niet alleen de Gulpener brouwerij plukt hop samen met bierliefhebbers. Op 28 augustus plukt Brouwerij PALM in Steenhuffel, sinds kort onderdeel van Bavaria, de hop voor PALM Hop Select. Naar traditie doen ze dit samen met bierliefhebbers. Mee plukken is mee genieten van het bier, van het vakmanschap van de hop- en brouwmeester. Inschrijven voor de hoppluk kan via www.palmhopselect.be. Het wordt volgens de brouwerij echt een hopfeest want alle plukkers worden verwend met hapjes en drankjes! Later op het jaar worden de hopplukkers uitgenodigd om getuige te zijn van het brouwen van de PALM Hop Select en nadien om het resultaat – het afgewerkte bier – te komen proeven.
Ashampoo_Snap_2016.06.13_20h56m23s_001_
Foodtruckfestival
Nieuw dit jaar is het foodtruckfestival. Vanuit een tiental vintage foodtrucks worden heerlijke streetfood gerechten geserveerd. De chefs werken met kwalitatieve, lokale en seizoensgebonden producten. In combinatie met de PALM-bieren wordt dit een hoogmis voor levensgenieters.
Kijken en fietsen
Niet-plukkers zijn ook welkom! De hoppluk is trouwens ook een attractie voor diegenen die niet actief aan de pluk  deelnemen. Naast de brouwzaal van PALM zal ook Brouwerij DE HOORN, gekend van haar bieren CORNET en ARTHUR’S LEGACY, de deuren openen ! De bezoekers worden tevens uitgenodigd om een kijkje te gaan nemen in Stoeterij Diepensteyn, bekend om de vermaarde PALM-paarden.
Liefhebbers van fietsen kunnen deelnemen aan een ’toertocht’ van 60 km of 100 km of een recreatieve ‘familietocht’ van 26 km.
Eigen geteelde hop
In oktober 2011 heeft Brouwerij PALM haar eigen hoptuin 800 hopplanten aangeplant. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de Hallertau Mittelfrüh variëteit, deze planten brengen een 3.000-tal hopranken voort. In 2012, werd de eerste oogst binnengehaald.
Dit jaar wordt de hop voor de vierde keer met zo’n 500 consumenten geplukt ! Met deze eigen geteelde hop creëren de PALM-brouwers PALM Hop Select.
Dit volgens de brouwer mooi gebalanceerde degustatiebier ondergaat een hopping in 3 fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste maal hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd. In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase  ‘late hopping’. Hier blijft het niet bij, want het bier krijgt ook nog een ‘finishing touch’! Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, ‘dry hopping’ genaamd, wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt. Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen, hebben de brouwmeesters ervoor gekozen om het bier te laten hergisten op fles. De rijkelijke hopdosering en de hergisting zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid, een schitterende schuimkraag én daarbovenop een uitstekende bewaring.
 Portfolio
Praktische info PALM HOPPLUK 28/08/2016: Alle activiteiten vinden plaats in het centrum van Steenhuffel, Vlaams-Brabant, België.
Details programma en info:  www.palmhopselect.be