Biercafés Biercultuur Bieren Brouwerijen Horeca

Honest to Dog: bepaal zelf wat je wilt betalen voor bier

Craftbier pionier BrewDog verandert zijn BrewDog bars naar eigen zeggen  in juni in ‘honesty bars’, waar ‘fans’ (de brouwer bedoelt hiermee de aandeelhouders/Equity Punks) betalen wat ze willen voor bier. Honest to Dog is een experiment dat de ‘community’ laat dicteren welke producten precies worden aangeboden en hoe.

Tussen 3 en 9 juni is het Honest to Dog initiatief alleen  beschikbaar zijn voor de 106.000 aandeelhouders van BrewDog , de Equity Punks. De brouwer die graag de publiciteit zoekt met stunts, zegt hiermee  de Britse handel radicaal te willen veranderen. Bij elke rekening die wordt betaald, moet een feedbackkaart worden ingevuld waarin wordt uitgelegd waarom minder geld is gegeven. ‘Dit nieuwe open-deur beleid zorgt ervoor dat de gemeenschap van BrewDog wordt gehoord, en alle feedback wordt online gepubliceerd door de Schotse brouwers zodra het initiatief is ingepakt’, meldt het persbericht.

Goede doelen

Als mensen meer geven dan de reguliere prijs, wordt de meeropbrengst 50/50 verdeeld tussen de BrewDog Foundation en het team in de BrewDog-bar die de Equity Punk bezoekt. De BrewDog Foundation is een programma waarbij BrewDog tot £ 1 miljoen per jaar schenkt aan liefdadigheidsinstellingen die zijn gekozen door het brouwerijpersoneel en equity punks.

 James Watt, een van de oprichters van BrewDog: “Aangezien BrewDog een community-owned bedrijf is, is het belangrijk voor ons om te weten wat klanten van onze producten vinden. Met het Honest to Dog-initiatief willen we onze toewijding aan onze Equity Punks tonen door ze op de bestuurdersstoel te zetten, zodat ze ons kunnen vertellen wat zij denken dat onze producten waard zijn en vooral: waarom.”

Niet in Nederland

Jammer dat er in Nederland nog geen BrewDog bars zijn (die komen er wel). Ik ben zelf sinds kort een van de Equity Punks en ik had wel mee willen doen met deze actie. Voor wie geen aandeelhouder is (vanaf 25 Britse ponden kan je al aandeelhouder worden), geldt deze actie niet.

Alle BrewDog Equity Punk-beleggers ontvangen online een korting en in alle BrewDog-bars, evenals een gratis bier op hun verjaardag, een uitnodiging (met een +1) voor het jaarlijkse #PunkAGM en nog veel meer.

(bron: persbericht BrewDog)