Pepijn van der Waa is Nederlands Kampioen Biersommelier 2018. Hij is ook de allereerste die deze titel mag dragen, want de wedstrijd Nederlands Kampioen Biersommelier werd voor de eerste keer georganiseerd. Vice-kampioen werd Dennis Kort uit Eindhoven, gevolgd door Hubert Hecker uit Utrecht. Deze top 3 zal Nederland in 2019 bij de WK Biersommeliers in Italië gaan vertegenwoordigen.
Het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS) organiseerde op 2 juli het eerste Nederlands Kampioenschap Biersommeliers bij Oproer Brouwerij te Utrecht. De 21 deelnemende gediplomeerde Biersommeliers konden dingen naar genoemde titel door hun kennis en vaardigheden in theorie en praktijk te laten toetsen.
Vakkennis en presentatie
Ik het persbericht lees ik het volgende: ‘Na een spannende en pittige ochtend, waarbij de deelnemers fouten in bier moesten opsporen, biertypes blind moesten herkennen en hun algemene kennis over bier lieten toetsen, werden de vijf finalisten ‘s middags ‘live’ beoordeeld door een vakjury, onder andere bestaande uit Rianne Joosse (voorzitter Bierconsumentenvereniging PINT), Henri Reuchlin (medeoprichter StiBON), Luc De Raedemaeker (organisator Dutch Beer Challenge en Brussels Beer Challenge) en Gerard van den Broek (meesterbrouwer Hertog Jan Brouwerij), en het aanwezige publiek. Hier bleek dat Pepijn van der Waa de beste presentatievaardigheden en vakkennis bezat en hierdoor Nederlands Kampioen Biersommelier is geworden’
Wat is een biersommelier?
Deze vraag is perfect beantwoord door biersommlier Yvonne van Houtum op haar blog Bierliefde: ‘Een biersommelier is iemand die zich gespecialiseerd heeft in bier en bier-spijscombinaties. De voornaamste taken van een biersommelier zijn het geven van gedetailleerde informatie over bier, bierstijlen en het smaakprofiel ervan. De sommelier geeft ook biersuggesties bij een bepaald gerecht of gang en de uitleg over de bierkaart. Denk daarnaast aan het geven van workshops en proeverijen of het adviseren in een slijterij. Een bierspecialist van hoog niveau dus met veel passie voor bier!’
Meer informatie gewenst
Ik weet dat de vaardigheden van Pepijn hoog staan aangeschreven. Dat er een kampioenschap voor biersommeliers is, toont aan dat er in Nederland veel gebeurt om bier op de kaart te zetten en de kennis te verhogen. Mooi dus, dit initiatief! Wat ik alleen graag zou willen weten: waarom werd Pepijn de winnaar? Welke mooie combinaties van bier en eten heeft hij bedacht? En hoe wordt zo’n combinatie beoordeeld? Het persbericht meldt alleen dat Pepijn de beste presentatievaardigheden en vakkennis bezat. Maar wat moesten de kandidaten exact doen om de titel te verdienen? Of ging het alleen om kennis en niet om de praktijk? Zou er geen chef in de jury moeten plaatsnemen?
Goed dat dit initiatief er is. Maar ik zou de organisatie willen vragen meer onderbouwing te geven bij de winnaars. Dat inspireert anderen weer en bovendien is het leerzaam. De vraag is dus: hoe word je kampioen. Moet je een mooie bier-spijscombinatie maken? En welke criteria gelden er dan?
Er zijn inmiddels meer dan 150 gediplomeerde Biersommeliers in Nederland, die sinds 2017 verenigd zijn in het Nederlands Gilde der Biersommeliers. Elk jaar wordt deze groep groter. Over twee jaar zal het tweede nationale kampioenschap gehouden worden. Voorlopig mag Pepijn de kampioenstitel dragen. Gefeliciteerd Pepijn!