La Trappe
Bieren Brouwerijen

Het mooie verhaal van La Trappe

Wie wil kennismaken met La Trappe en deze bekroonde trappistenbieren écht wil beleven, is van harte welkom op de abdij in Berkel-Enschot, vlakbij Tilburg. Iedereen kan een rondleiding boeken. Wie er is geweest, zal La Trappe anders beleven.

De aankomst bij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven is al een beleving. Het is een indrukwekkend complex uit de negentiende eeuw in Berkel-Enschot, net buiten Tilburg. Volg de borden naar het proeflokaal – onderweg kom je de aantrekkelijke Kloosterwinkel tegen – en je komt aan bij het fraaie proeflokaal met terras. Er is bijna geen betere plek om de gerenommeerde La Trappe-bieren te proeven. De bieren gaan vanuit Berkel-Enschot naar zestig landen. Overal ter wereld vind je liefhebbers van de bieren. Hier proef je ze bij de bron.

La Trappe
Foto: La Trappe

Trappistenbier?

Nog even voor alle duidelijkheid. Trappistenbier komt altijd uit een abdij, maar abdijbier is bijna nooit trappistenbier, omdat er wereldwijd maar elf erkende trappistenbrouwerijen zijn. Sterker nog: de meeste abdijbieren komen niet eens uit een abdij, maar worden gebrouwen door commerciële brouwers die afspraken maken met kloosterordes. Hoe anders is dat bij trappistenbier. Dat wordt wél binnen de muren van een abdij gebrouwen onder het toeziend oog van monniken van de Orde der Cisterciënzers. Alleen dan mag het bier het logo ‘Authentiek Trappist Label’ voeren. Trappistenbier is dus ook geen biersoort, maar een aanduiding van herkomst. Het zegt alleen dat het bier uit een trappistenabdij komt.

Klassiek

La Trappe brouwt verschillende biertypen (zie kader), veelal de klassieke trappistenstijlen, zoals blond, dubbel, tripel en quadrupel. Dat laatste bier is een kroonjuweel. La Trappe was de eerste brouwerij die een de naam quadrupel gebruikte voor een bier. Dat past in het bekende rijtje: enkel (blond), dubbel, tripel, quadrupel. Die quadrupel wordt ook nog in een op eikenhout gerijpte versie op de markt gebracht.

Wie La Trappe drinkt, drinkt bier met een mooi verhaal. Niemand kan die verhalen beter vertellen dan gids Toon Gloudemans. Hij ontvangt samen met bedrijfsleider van het proeflokaal Harm Soetens de gasten en vertelt altijd als eerste waarom monniken in 1884 bier gingen brouwen en hij vertelt over het leven van de Cisterciënzers: ‘bid en werk’. Samengevat stilte, soberheid en solidariteit en leven van het werk van je handen: in dit geval bierbrouwen en het maken van trappistenkaas.

Toon Gloudemans (l.) en Harm Soetens

“De trappistenbieren hebben een boodschap. Met de opbrengsten ondersteunen de monniken liefdadigheid en goede doelen. Dat raakt mensen die hier komen.”

Bijzonder proeflokaal

Het proeflokaal is geïnspireerd op de constructie van een schaapskooi. Toen de abdij werd opgericht, was dit gebouw de refter van de monniken. De gasten zitten aan lange Beierse tafels in alle rust te genieten van hun trappistenbier. Gloudemans: ”Als je van liefhebber moet je hier geweest zijn.”

Gloudemans sluit zijn rondleidingen altijd af met het verhaal van Laura. Via leerwerkbedrijf Diamantgroep werkte ze op de abdij als interieurverzorgster. Gloudemans sprak haar wekelijks. “Laura noemen we verstandelijk beperkt. Ze was nieuwsgierig, heette iedereen welkom, ze dacht niet in wij/zij maar in wij/wij. Ze was leuk en lief tegen iedereen. Ze kende geen jaloezie en kwaadsprekerij en als ze op de sociale media had gezeten, zou ze niemand bedreigen. En dan noemen wij Laura verstandelijk beperkt! Daarmee eindig ik de rondleiding. Dat verhaal maakt indruk.” Inderdaad, La Trappe is een merk met een prachtige boodschap.

La Trappe

nl.latrappetrappist.com

Dit is de bewerking van een promotioneel artikel dat ik schreef voor Entree 3/22

Bieren van La Trappe

  • Nillis (als eerste trappistenabdij ter wereld alcoholvrij)
  • Practise What You Preach
  • PUUR (biologisch)
  • Witte Trappist
  • Blond
  • Dubbel
  • Bockbier
  • Isid’or (ambierbier)
  • Tripel
  • Quadrupel
  • Oak Aged