Bieren Bierwereld Brouwerijen

Hertog Jan duikt via eigen bieren in biergeschiedenis in zes documentaires

Samen met onderzoeksjournalist Joris Vermeer duikt Hertog Jan in de verhalen achter het Nederlandse bier. Daarbij vormen diverse bieren van Hertog Jan de invalshoek. De komende tijd worden er zes documentaires uitgebracht. In deze reeks worden alle facetten van het bierbrouwen getoond. De kijker wordt meegenomen langs de geschiedenis van het bier, de ontwikkeling van bierstijlen, en de onconventionele keuzes voor ingrediënten.

Eigenwijs

Verschillende brouwers en experts komen in de documentaires aan het woord en tradities binnen de bierwereld worden onder de loep gelegd. Die tradities zijn er vaak met een reden, want bierbrouwen luistert heel nauw: weten wat de beste ingrediënten; de juiste temperaturen en de ideale omstandigheden zijn. Maar als de brouwers van Hertog Jan het idee hebben dat het net iets anders kan, omdat dat een beter bier oplevert, dan zullen ze het niet nalaten. In de documentaires volgen we de overwegingen en keuzes die zij maken tijdens het brouwproces.

Middeleeuws bier

De reeks wordt afgetrapt met Hertog Jan Enkel. Joris Vermeer reist met Brouwer Milan af naar de Abdij van Val-Dieu voor de geschiedenis van Enkel bier. Daar blijkt dat het Enkel bier tijdens de Middeleeuwen door de monniken werd gedronken als alternatief voor het vervuilde water. Het lichte bier (met minder alcohol) werd vooral door de broeders zelf dronken en verliet zelden de abdij.

Na Hertog Jan Enkel duikt Joris Vermeer o.a. in de verhalen achter Hertog Jan Bastaard, Weizener, Pilsener, en Grand Prestige.
De documentaires zijn vanaf vandaag te bekijken op NRC media en het netwerk van Wayne Parker Kent.