Brouwerijen

‘Heineken ‘s werelds meest waardevolle biermerk’

Soms rollen er persberichten je mailbox binnen, waarvan je denkt: wat moet ik ermee?Het gaat niet over bier, maar over economie en marketing. De bron is in dit geval ook niet Heineken zelf, maar een marktonderzoeksbureau dat graag dure rapporten wil verkopen.

Maar als ‘nice to know’ informatie best aardig om even naar te kijken hoe de competitie tussen ‘s werelds grootste brouwerijen verloopt.

‘Meest waardevol’

Hier volgt dan de vertaling van de integrale tekst van het persbericht dat is verstuurd door het consultancybureau Brand Finance.

‘Heineken heeft de concurrentie ingehaald en is nu het meest waardevolle biermerk ter wereld, gewaardeerd op 7,6 miljard dollar. Met een stijging van 10% in merkwaarde tot 7,6 miljard dollar, heeft Heineken Corona Extra (met een merkwaarde van 7,4 miljard dollar en een stijging van 6%) overtroffen en de koppositie geclaimd. Ondanks de inflatoire druk waarmee consumenten te maken hebben, blijven biermerken groeien in merkwaarde. Daarnaast staat Heineken ook op de tweede plaats wat betreft merksterkte.

5000 merken getest

‘Jaarlijks onderwerpt het toonaangevende merkwaarderingsadviesbureau Brand Finance 5.000 van de grootste merken aan een test en publiceert meer dan 100 rapporten waarin merken in alle sectoren en landen worden gerangschikt. De top 50 meest waardevolle en sterkste biermerken ter wereld zijn opgenomen in de jaarlijkse Brand Finance Beer 50 2023 ranglijst.

Henry Farr, Associate Director bij Brand Finance:

“Het lijkt erop dat bierdrinkers niet noodzakelijk meer drinken, maar in plaats daarvan betere keuzes maken. Bezoeken aan bars en restaurants worden minder frequent en spontaan, wat betekent dat veel consumenten kiezen voor betere bieren en smaak en kwaliteit boven prijs stellen. Biermerken die hoogwaardige premium lagers leveren, lijken het goed te doen.”

Sterkste biermerk Asahi

‘Asahi is niet bitter en behaalt de titel van ‘s werelds sterkste biermerk met een AAA+ -classificatie en de hoogste score voor duurzaamheidsperceptie.
Naast het berekenen van de merkwaarde, bepaalt Brand Finance ook de relatieve sterkte van merken aan de hand van een gebalanceerd scorecard met metrieken die marketinginvesteringen, belanghebbendenkapitaal en bedrijfsprestaties evalueren. In overeenstemming met ISO 20671 omvat de beoordeling van het belanghebbendekapitaal van Brand Finance originele marktonderzoeksgegevens van meer dan 100.000 respondenten in 38 landen en 31 sectoren.’

Ben je er nog, beste lezer. Mij begint het te duizelen na al dit vakjargon. Maar het gaat nog even door:

‘Asahi (met een stijging van 11% in merkwaarde tot 2,8 miljard dollar) is het sterkste biermerk ter wereld, met een merksterkte-indexscore van 92,6 van de 100 en een overeenkomstige AAA+ -classificatie. Als het meest populaire biermerk van Japan is regionale steun een belangrijke factor geweest in het opbouwen van de merksterkte.’

Duurzaam

‘Bovendien beoordeelt Brand Finance in haar analyse de rol die specifieke merkattributen spelen bij het stimuleren van de algehele merkwaarde. Een van deze attributen is duurzaamheid. Brand Finance beoordeelt hoe duurzaam bepaalde merken worden gepercipieerd, wat wordt vertegenwoordigd door een ‘Duurzaamheidsperceptiescore’. De waarde die wordt gekoppeld aan duurzaamheidspercepties, de ‘Duurzaamheidsperceptiewaarde’, wordt vervolgens berekend voor elk merk.

Asahi heeft de hoogste Duurzaamheidsperceptiescore van 5,65 op een schaal van 10 van alle merken die zijn opgenomen in de ranglijst Beers 50 2023. Op de tweede plaats stond een ander in Japan gevestigd merk, Kirin (gerangschikt als 7e met een merkwaarde van 3,2 miljard dollar).’

China komt eraan!

‘Tsingtao en Zhujiang uit China zorgen voor opwinding met de twee snelst groeiende merkwaarden in de wereldwijde biermarktZhujiang (met een stijging van 44% in merkwaarde tot 680 miljoen dollar) claimt de titel van het snelst groeiende biermerk, gevolgd door Tsingtao (met een stijging van 39% in merkwaarde tot 2,1 miljard dollar). Zhujiang groeide het afgelopen jaar, mede dankzij een grotere populariteit onder jongere, prijsbewuste consumenten. Terwijl concurrenten ervoor kozen de prijzen te verhogen, heeft Zhujiang de bierprijzen stabiel gehouden, waardoor het een kwalitatief alternatief biedt tegen een gemiddelde prijs. De indrukwekkende groei van de merkwaarde van Tsingtao is rechtstreeks gekoppeld aan het vernieuwde bedrijfsmodel van het merk. In 2022 lanceerde Tsingtao meer dan 250 horecazaken en introduceerde het merk een nieuwe, klantgerichte strategie.’