Bieren

Heel Holland proeft Hertog Jan vatgerijpt

Een mooi initiatief van Bierista en een grote marketingstunt van de brouwer: Hertog Jan en Bierista.nl houden op zondag 30 april de grootste bierproeverij ooit in Nederland. Op negen verschillende locaties in Nederland en via Facebook kunnen bierliefhebbers de nieuwe Hertog Jan Vatgerijpt-bieren meeproeven met meesterbrouwer Gerard van den Broek.

De verwachting is dat vele duizenden bierliefhebbers komende zondag tussen 16.00 en 17.00 uur achter het scherm zitten of in het café zitten. Hertog Jan-meesterbrouwer Gerard van den Broek proeft samen met de bekende biersommeliers van biernieuwswebsite Bierista.nl  Arvid Bergström en Alain Schepers de vier exclusieve Hertog Jan-bieren. Deze donkere speciaalbieren hebben maandenlang op houten vaten mogen rijpen. Tijdens de proeverij vertelt de brouwer alle ins en outs over dit bijzondere smaakavontuur.

 

Gerard van den Broek

Bieren proeven

Op negen verschillende locaties kunnen liefhebbers voor slechts tien euro deelnemen aan de proeverij. In alle café’s hangt een scherm waarop de online proeverij te volgen is. Op elke locatie is een bierdeskundige aanwezig, die de deelnemers tekst en uitleg geeft over de bieren die geschonken worden. De aanwezigen krijgen alle vier varianten te proeven; een buitenkans om kennis te maken met vier wel heel bijzondere bieren.

 

Online meeproeven

Liefhebbers die verkiezen om thuis achter het scherm mee te proeven, doen er goed aan de Vatgerijpt-bieren vooraf te bestellen. De exclusieve bieren zijn uitsluitend verkrijgbaar via de webshop van Hertog Jan (www.hertogjan.nl/vatgerijpt). Thuis meeproeven met vrienden of familie is natuurlijk het leukst, maar ook gewoon met een pilsje van Hertog Jan bij de hand is het volgen van de online proeverij een feest. Je kunt ook live meepraten. Via Facebook kun je direct vragen stellen aan Gerard van den Broek.

 

Meeproeven op negen locaties

Dit zijn de negen locaties, waar je zondag 30 april vanaf 15.30 uur terecht kunt om de Hertog Jan Vatgerijpt-bieren te proeven onder leiding van een bierdeskundige of biersommelier:

 

  • *  De Wolthoorn – Turftorenstraat 6 – Groningen
  • *  ’t Stulpke – Markt 7 – Uden
  • *  Café Koops – Damstraat 4 – Haarlem
  • *  Stadscafé In Den Grooten Slock – Zevenhuizen 1a – Amersfoort
  • *  Le Grand Café – Korenmarkt 16 – Arnhem
  • *  Café Momfer de Mol – Oude Molstraat 19 – Den Haag
  • *  Grand Café De Heeren op de Brink – De Brink 72 – Deventer
  • *  De Hertog Jan Proeverij – Kruisweg 72 – Arcen
  • *  Hotel-eetcafé Boerhaave – Herenstraat 57 – Voorhout

 

De mooi verpakte bieren op een rij

Hertog Jan Vatgerijpt

De bieren die geproefd gaan worden zijn de vier bieren uit de serie Vatgerijpt. Hertog Jan Grand Prestige is een veelbekroond donker en rijk speciaalbier met 10% alcohol. Meesterbrouwer Gerard van den Broek heeft dit toch al rijke speciaalbier negen maanden laten rijpen op portvaten, cognacvaten en bourbonvaten. Het resultaat is verbluffend, zo veel smaak en zo rijk aan aroma’s zijn deze vatgerijpte bieren.

Behalve de Port Vatgerijpt, de Cognac Vatgerijpt en de Bourbon Vatgerijpt heeft Hertog Jan bij collega-brouwerij Goose Island in Chicago Grand Prestige laten brouwen. Ook deze Amerikaanse Grand Prestige heeft een bijzondere houtrijping ondergaan. Misschien is deze Grand Prestige Goose Island wel de lekkerste van allemaal. Om dat uit te vinden moet je kijken of – beter nog – meeproeven met de grootste bierproeverij van Nederland op zondag 30 april tussen 16.00 en 17.00 uur. Kijk online mee op facebook.com/bierista.nl.