Bieren Brouwen

Gulle Tinus 2019: barrel aged pareltje van brouwerij en wijngaard

Nieuw: Gulle Tinus 2019. Onlangs dronk ik de Gulle Tinus uit 2017. Een feest van smaak. De invloed van het wijnvat deed zich sterk gelden.  Nu is de versie 2019 er. In beperkte oplage! Aanvankelijk overheerst de smaak van het winterbier, maar bij verdere opwarming komen de wijnaroma’s meer naar voren in dit roodbruine bier. Ik dronk Gulle Tinus op 15 graden. Meteen nog wat flesjes besteld.

Gulle Tinus is een barrel aged bier van Wijngaard St. Martinus en Bierbrouwer Gulpener. Tinus is een heerlijk complex bier vol natuurlijke smaken zoals jeneverbessen, zoethout, druiven, rood fruit, vanille uit de eikenhouten vaten en hop. Het bier heeft meer dan twaalf maanden smaak liggen verzamelen in brouwketels en wijnvaten. Vorige week is het geblend en gebotteld, tot grote tevredenheid van wijnmaker en bierbrouwer.

IJsbock als basis

De basis van Gulle Tinus is Gulpener Wintervrund: een ongefilterd roodbruin, donker, zoet en kruidigbier dat gebrouwen wordt met jeneverbessen en zoethout. Gulpener maakt daar middels vriesdestillatie een ijsbock van en laat dat vervolgens tussen de vier en zes weken lageren in de kelder van de brouwerij in Gulpen. Na de lagering wordt het bier twaalf maanden gerijpt in eikenhouten vaten van St. Martinus. Het bier vermengt zich met de achtergebleven droesem van de wijn en ontwikkelt smaak uit het hout. Na een jaar blenden de brouwmeesters en wijnmakers het bier uit de verschillende vaten tot het perfect op smaak is. En dan is er eindelijk Gulle Tinus.

St. Martinus en Gulpener Bier

St. Martinus en Gulpener liggen op nog geen tien kilometer van elkaar in de heuvels van Zuid-Limburg. De bedrijven hebben een vergelijkbare filosofie over duurzaamheid en verantwoord ondernemen en dus is er altijd veel kennisoverleg. Uit die vriendschap en nieuwsgierigheid ontstond in 2017 het idee voor Gulle Tinus: het eerste Nederlandse bier gerijpt op houten wijnvaten. Vernieuwend, duurzaam en lokaal, iedereen was gelijk enthousiast. Het eerste resultaat overtrof alle verwachtingen, en tijdens de dronk werd er plechtig beloofd het vaker te doen. Maakt niet uit hoeveel werk het is.

Editie 2017
Gulle Tinus editie 2017

Gulle Tinus komt dit jaar uit in een oplage van 7.500 flessen en is op zijn best tussen 14 en 16 graden. Adviesprijs (330 m)l € 6,95

Limburgs ondernemer van het jaar

Jan Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij mag zich een jaar lang Limburgs Ondernemer van het Jaar noemen. De bierbrouwer werd door de vakjury unaniem gekozen als winnaar van de ondernemersverkiezing van De Limburger.

„Jan Paul Rutten laat met zijn bedrijf zien dat duurzaam ondernemen ook mogelijk is met een gezond businessmodel“, stelt hoofdredacteur Roy op het Veld van De Limburger. „Ondernemen draait niet alleen om winst, maar ook om de wereld een stukje minder te belasten.”

Als voorbeeld noemt Op het Veld het gegeven dat Gulpener de grondstoffen voor het bier louter inkoopt bij boeren uit de regio. „Dat is ten eerste goed voor de lokale economie. Ten tweede is het ook nog eens goed voor het milieu.”

Gulle Tinus 2019