Bieren Bierwereld

Grote brouwer: craftbier heeft een bepaalde verschijningsvorm en ietsje meer smaak

In de Britse krant The Guardian verscheen een artikel over grote brouwers die hun bieren als craftbier presenteren. Dit artikel werd via Facebook onder de aandacht gebracht door de Nederlandse vereniging van craftbrouwers CRAFT. Aan het eind van het artikel komt een nieuwe definitie van ‘craft’ naar voren en met schaamte moet ik zeggen dat die definiete uit Nederland komt.

Tot mijn grote verbazing zegt het hoofd ‘craft development’ van Heineken, Jan-Willem Heeg, in de Britse krant het volgende:

[“But Heineken, which owns Maltsmiths, Lagunitas and stakes in Beavertown and Brixton Brewery, said consumers could decide for themselves.]

The brewer’s head of craft development, Jan-Willem Heeg, said: “Whether it’s ‘craft’ is really in the eye of the beholder. What we do see is that the majority of people view craft beer as looking a certain way, with slightly more flavour, and generally new, or perceived to be new.”

Dus:

“Of het ‘ambachtelijk’ is, bepaalt de consument. Wat we wel zien, is dat de meerderheid van de mensen ambachtelijk bier beschouwt als bier dat een bepaalde verschijningsvorm heeft, met ietsje meer smaak, dat over het algemeen nieuw is, of als nieuw wordt ervaren.”

Ik was zo naïef te denken dat de grote brouwers iets meer respect voor de consument hadden, nu ze zien hoe de biercultuur opleeft. Maar nee, ze hebben hun eigen definitie van ‘craft’. Craftbier is dus een bier met een bepaald uiterlijk (de verpakking?), ietsje meer smaak en het is nieuw of wordt als zodanig ervaren. We zijn gewaarschuwd!

Goose Island is onderdeel van AB Inbev. Is het een craftbrouwer?