Voor de zekerheid stuurt Grolsch twee kleine beugelflesjes siroop mee met de Grolsch Berliner Weisse: de Berlijners gooien er immers graag een scheutje siroop bij! Maar ook (of júíst) zonder siroop is dit een heerlijk, laag-alcoholisch bier. Verfrissend op warme zomerdagen.
Ooit landelijk verkrijgbaar?
Het is natuurlijk de vraag of deze Grolsch Berliner Weisse ooit landelijk verkrijgbaar zal zijn. Dat is het geheim van Grolsch. De bieren worden op kleine schaal aangeboden en de reactie van de consument is (mede) bepalend. Een merk als Brand durft het (nog) niet aan een zuur bier als Gose in het assortiment op te nemen. De winnende Gose van de thuisbrouwwedstrijd zal volgend jaar tijdelijk verkrijgbaar zijn in de horeca als special.
Zal het deze Berliner Weisse van Grolsch net zo vergaan? Ik dronk deze al op het Bierproeffestival in Den Haag. Wat mij betreft komt dit bier in de schappen van de supermarkt: fris, smaakvol en laag-alcoholisch (3,5%). En zure bieren zien we nog niet echt op grote schaal in de supermarkt.
Typisch Berlijns
Verwar dit bier niet met een Weizenbier. Berliner Weisse is een bierstijl op zich. Dit typische Berlijnse bier laat Grolsch vergezeld gaan van een siroop van Saru Soda in de smaak zwarte bes en gember sereh. Maar drinken zonder siroop kan ik aanbevelen. Leuk om in drie proefgaasjes de Berliner Weisse puur en met de twee siropen te schenken. Drie verschillende smaaksensaties.
Maar waar komt die zure smaak vandaan? Het wordt gebrouwen met gerste- en voornamelijk tarwemout en bij de vergisting is een rol weggelegd voor melkzuurbacteriën. Wie is er bang voor een fris, zuur bier? Weer een mooi initiatief van Grolsch Proefbrouwerij en brouwmeester Marc Janssen.