Gose, wie had er een paar jaar geleden van gehoord? Natuurlijk, het is nog steeds geen bier voor de massa, maar als Brand een bierstijl kiest voor de thuisbrouwwedstrijd en de keuze valt op Gose, dan zegt dat wel iets. De kans is groot dat er over een jaar Brand Gose landelijk verkrijgbaar is . Dan is Gose dus landelijk zichtbaar in zaken waar Heinekenbieren worden getapt. Maar het is ook een teken aan de wand dat Brand nu al aankondigt dat die Gose tijdelijk verkrijgbaar zal zijn, als een limited edition.
‘Meer dan 200 enthousiaste brouwers gaan de uitdaging aan om dé perfecte Gose te brouwen’, meldt heinken/Brand in een pesbericht. ‘Met veel passie zijn zij de afgelopen weken aan de slag gegaan in hun badkuip, keuken of mini brouwerij. Want er staat veel op het spel! De winnaar mag zijn of haar Gose samen met de meesterbrouwers van Brand in Wijlre brouwen. Het bier is in maart 2019 als Limited Edition verkrijgbaar in horeca.’
Voorjaarsbier
Maar liefst 212 thuisbrouwers vanuit het hele land doen een gooi naar de winst. Mannen, vrouwen, vrienden en stellen die samen op zoek gaan naar het perfecte recept; het deelnemersveld is dit jaar diverser dan ooit! Anouk Litjens, Biersommelier bij Brand: “Het is fantastisch om te zien dat we ook dit jaar weer zoveel aanmeldingen hebben gekregen. We vragen elk jaar aan de brouwers wat zij een mooie uitdaging vinden. We hebben dit jaar gekozen voor een Gose. Een complex bier om te brouwen: een fris, toegankelijk tarwebier, met een fruitig hopkarakter, milde zurigheid, medium body en een relatief laag alcoholpercentage. De frisse smaak maakt het een perfect voorjaarsbier. Ik kijk erg uit naar de inzendingen. Ik vertrouw er op dat we ook dit jaar weer een goede winnaar hebben, het niveau ligt elk jaar hoger.”
Rivier
In 2016 schreef ik op dit blog het volgende over Gose: ‘Als net als met de IPA’s de Amerikaanse craftbeer scene een voorbeeld is voor de Nederlandse, dan kunnen we de komende jaren wellicht van meer Nederlandse brouwers een Gose verwachten. Dit van oorsprong traditionele Duitse bier, dat zijn naam dankt aan de rivier de Gose, wordt op kleine schaal nog gebrouwen in Duitsland. Maar de afgelopen jaren is het door Amerikaanse brouwers omarmd, hoewel het in de VS nog tot de meer obscure bieren behoort. De brouwers voegen tijdens het brouwen zout toe en ze experimenteren daarbij soms met verschillende ambachtelijke, culinaire zoutsoorten. Dat heeft alles te maken met het zoutgehalte van de oorspronkelijk Gose. Die werd gebrouwen met het zoute water van de rivier de Gose. Om de smaak te benaderen, wordt daarom zout toegevoegd.
Goslar
Gose – een bovengistend bier – was oorspronkelijk een lokale specialiteit van de stad Goslar, maar werd ook populair in het 150 kilometer verderop gelegen Leipzig. Het was een zuur en zoutachtig bier, gemaakt van meer dan de helft tarwemout en verder gerstemout. Het verdween na de Tweede Wereloorlog (tot 1966 werd het nog gebrouwen) maar in 1986 kwam het terug in een café in Leipzig dat een in Berlijn gebrouwen Gose ging schenken. Inmiddels is het bier op beperkte schaal (4 Duitse brouwerijen produceren het) weer terug, ook in Goslar. Maar vooral in de VS is er de laatste jaren belangstelling voor dit toch wat obscure bier, dat van oorsprong van spontane vergisting was. De moderne variant is dat overigens niet.
Melkzuurbacteriën
De oorspronkelijke Gose was van spontane vergisting, maar aan het einde van de 19e eeuw gebruikten brouwers een combinatie van bovengist en melkzuurbacteriën. Nog tijdens het vergisten werd het in vaten aan de ‘ausschank’ geleverd en daar in de kelder opgeslagen. Daar ging de vergisting verder. Via een opening kon de nog actieve gist ontsnappen. Als het bier tot rust kwam en er geen gist meer ontsnapte werd het bier gebotteld. Voor de moderne variant wordt nog steeds gebruik gemaakt van melkzuurbacteriën. Steeds meer Amerikaanse brouwers brouwen het, sommigen het hele jaar. Ook in Duitsland pakken brouwers het weer op en met Oedipus en Katjelam heeft Nederland twee brouwers die dit traditionele bier een tweede leven geven.
De smaak wordt wel omschreven als een kruising van witbier en Berliner Weisse, met een vleugje zout.
Overigens is niet iedereen een fan van deze bierstijl, die volgens de Amerikaanse website Thrillist koud naar koud zweet zou smaken en warm naar warm zweet.
Inmiddels heeft Jopen de Coastal Gose gebrouwen (collaboration brew, variant op Leipziger Gose) en heeft Oedipus Brewing een Gose onder de naam Swingers op de markt gebracht. Bij Albert Heijn is een Gose van Anderson Valley te koop. Zo zijn er meer Nederlandse brouwers die Gose maken, zoals Stapzwan. Gose is here to stay, dat is duidelijk. Maar het lijkt er op dat deze bierstijl vooralsnog een bescheiden rol zal spelen.
