Bieren

Gose doet bescheiden intrede in Nederland

Op Carnivale Brettanomyces, van 23 – 26 juni Amsterdam, waren ook Nederlandse Gose bieren te proeven. Salty Dick Gose komt van Oedipius Brewing, dat daarmee naar eigen zeggen in 2015 de eerste Nederlandse Gose heeft gebrouwen. Katjelam uit Nijmegen brouwt sinds voorjaar 2015 als brouwerijhuurder op de oude installatie van Brouwerij Oersoep de Goozie.

Als net als met de IPA’s de Amerikaanse craftbeer scene een voorbeeld is  voor de Nederlandse, dan kunnen we de komende jaren wellicht van meer Nederlandse brouwers een Gose verwachten. Dit van oorsprong traditionele Duitse bier, dat zijn naam dankt aan de rivier de Gose, wordt op kleine schaal nog gebrouwen in Duitsland. Maar de afgelopen jaren is het  door Amerikaanse brouwers omarmd, hoewel het in de VS nog tot de meer obscure bieren behoort. De brouwers voegen tijdens het brouwen zout toe en ze experimenteren daarbij soms met verschillende ambachtelijke, culinaire zoutsoorten. Dat heeft alles te maken met het zoutgehalte van de oorspronkelijk Gose. Die werd gebrouwen met het zoute water van de rivier de Gose. Om de smaak te benaderen, wordt daarom zout toegevoegd.

Gosdebeeld2
Met Salty Dick brouwde Oedipus Brewing de eerste Nederlandse Gose

Goslar

Gose – een bovengistend bier – was oorspronkelijk een lokale specialiteit van de stad Goslar, maar werd ook populair in het 150 kilometer verderop gelegen Leipzig. Het was een zuur en zoutachtig bier, gemaakt van meer dan de helft tarwemout en verder gerstemout. Het verdween na de Tweede Wereloorlog (tot 1966 werd het nog gebrouwen) maar in 1986 kwam het terug in een café in Leipzig dat een in Berlijn gebrouwen Gose ging schenken. Inmiddels is het bier op beperkte schaal (4 Duitse brouwerijen produceren het) weer terug, ook in Goslar. Maar vooral in de VS is er de laatste jaren belangstelling voor dit toch wat obscure bier, dat van oorsprong van spontane vergisting was. De moderne variant is dat overigens niet.

Goosebeeld3
Goozie wordt gebrouwen in Nijmegen

Melkzuurbacteriën

De oorspronkelijke Gose was van spontane vergisting, maar aan het einde van de 19e eeuw gebruikten brouwers een combinatie van bovengist en melkzuurbacteriën. Nog tijdens het vergisten werd het in vaten aan de ‘ausschank’ geleverd en daar in de kelder opgeslagen. Daar ging de vergisting verder. Via een opening kon de nog actieve gist ontsnappen. Als het bier tot rust kwam en er geen gist meer ontsnapte werd het bier gebotteld. Voor de moderne variant wordt nog steeds gebruik gemaakt van melkzuurbacteriën. Steeds meer Amerikaanse brouwers brouwen het, sommigen het hele jaar. Ook in Duitsland pakken brouwers het weer op en met Oedipus en Katjelam heeft Nederland twee brouwers die dit traditionele bier een tweede leven geven.

De smaak wordt wel omschreven als een kruising van witbier en Berliner Weisse, met een vleugje zout.

Overigens is niet iedereen een fan van deze bierstijl, die volgens de Amerikaanse website Thrillist koud naar koud zweet zou smaken en warm naar warm zweet.

Update september 2016:

Inmiddels heeft Jopen de Coastal Gose gebrouwen (collaboration brew, variant op Leipziger Gose) en heeft Oedipus Brewing een Gose onder de naam Swingers op de markt gebracht. De Prael heeft ook een Gose aangekondigd.

gose 6
Niet iedere Amerikaanse beergeek is fan van Gose
Gose bier
Een oude Duitse reclameposter voor Gose