Gooische Grape Ale
Bieren Grape Ale

Gooische Grape Ale Rood en Wit in limited edition

De Gooische Brouwerij, op het Hilversumse Marktplein, heeft een primeur. Net voor kerst stroomt een feestelijk, fonkelrood nieuw bier uit het vat, dat zich soepel laat combineren met vele bekende kerstgerechten; van kip, varkens- en rundvlees tot gegrilde knolselderij en wortelgroenten. Een gastronomisch bier, zeggen kenners.

De Gooische Bierbrouwerij is een van de zeer weinige Nederlandse brouwerijen die een Grape Ale maakt. De Grape Ale III – Rood is gebrouwen met wijndruiven. Een cross-over tussen wijn en bier klinkt vreemd en onbekend, maar blijkt onverwacht lekker. De Italianen bedachten dit biertype (onder de naam Italian Grape Ale of IGA) niet voor niets. Bij elke slok word je weer even op het verkeerde been gezet; drink ik nou wijn of bier? Licht en fruitig maar toch met de volmondigheid van biermout. Geen hop of zoet, wel wat tannines, wat écht uniek is in bier. Met een alcoholpercentage van 7,6%, (wijn heeft al snel 12%) laat deze Grape Ale zich makkelijk nog eens inschenken aan tafel.

Gooische Grape Ale
Diederik Beeker van het Betuws Wijndomein is enthousiast over het resultaat

Gooisch én Betuws

‘Hij gedraagt zich als een soepele Beaujolais Villages, laat zich ook net makkelijk zo inzetten als begeleider van gerechten. Je zou zweren dat je de Gamay-druif erin proeft, maar het is toch echt de Regent, een druif die het in deze koele streken veel beter doet. Ze komen van het Betuws Wijndomein bij Geldermalsen. Wijnmaker Diederik Beker, wiens wijnen dit jaar werden bekroond met meerdere gouden medailles, was positief verrast toen het resultaat van hun samenwerking proefde’, zegt Arjanneke van den Berg van de Gooische Bierbrouwerij.

Gooische Grape Ale
Gooische Bierbrouwer Gijs Troost proeft hier met Alfred Visser van Wijngaard Zonnestraal de eerste Grape Ale.

100% lokaal

De witte variant Grape Ale II – Wit is nóg lokaler en het resultaat van een 100% Gooise samenwerking, want de druiven hiervoor (Johanniter en Solaris) komen van de Hilversumse wijngaard Zonnestraal, op nog geen 20 minuten fietsen van de brouwerij. Een heerlijk fris en fruitig aperitief bier, waarmee je ook stoere spooms en floaters kunt maken (ijsbol drijvend in bier).

Deze innovatieve Gooische Grape Ales komen in grote 75 cl (wijn)flessen en in de vertrouwde 33 cl bierflesjes. Handig wanneer je ze tijdens het diner per gang apart wilt schenken.

Limited edition

Deze unieke Grape Ale bieren zijn ‘limited edition’. Ze kunnen alleen worden gebrouwen vlak na de druivenoogst en op is ook echt óp. Nu in Coronatijd zijn ze voor particulieren te koop op zaterdag op de Markt, voor Mout en de brouwerij en bij de betere slijters in het Gooi.

Kerstidee

Combinatietip voor kerst:  Gooische Grape Ale rood bij Scharrelkip rode Grape Ale saus, variant op Coq au vin. Serveer met peterselie-aardappeltjes of tagliatelle.

Gooische Grape Ale