Bieren Grondstoffen IPA

Golden Bucket: Weizen IPA gebrouwen met oergraan emmer

Jopen introduceerde op 25 augustus een limited edition: Golden Bucket. Een Weizen IPA, gebrouwen met emmer uit de Haarlemmermeer.

Emmer uit de Haarlemmermeer is de basis voor Golden Bucket
Emmer uit de Haarlemmermeer is de basis voor Golden Bucket

Emmertarwe, emmer of tweekoren tarwesoort, met wilde en gecultiveerde varianten. Er zijn winteremmertarwe- en zomeremmertarwerassen. Emmertarwe is de oervader van harde tarwe  en is historisch gezien de belangrijkste tarwesoort. Het is een van de planten die ruwweg zo’n 2000-3000 jaar geleden in Nederland werden verbouwd. In Nederland verdween de soort in de loop der tijd omdat andere tarwes makkelijker te verbouwen waren.

Voor de Tweede Wereldoorlog werd emmertarwe nog wel verbouwd in Duitsland, in Thüringen en Zuid-Duitsland. In Noordbeieren in de omgeving van Coburg wordt weer emmertarwe verbouwd[2] voor onder ander de bereiding van emmerbier. Ook in Nederland kwamen proefprojecten met emmertarwe voor, zoals in de Haarlemmermeer. En daar begint het verhaal van het nieuwe Jopenbier.

Golden-Bucket
Golden Bucket is verkrijgbaar in 33 cl. fles

Golden Bucket

In de Haarlemmermeerpolder verbouwt Boerderij Bijlsma het oergraan emmer, waarmee je ook bier kan brouwen. Jopen Beer presenteert in samenwerking met Boerderij Bijlsma een Ltd Edition: Golden Bucket! Het is een goudkleurige Weizen IPA van 5,7%. Deze Jopen Limited is gebrouwen dus met het oergraan emmer. Het bier heeft een fruitige smaak en een bittere, droge afdronk.

Oergranen in de Haarlemmermeer

Pieter en Jacqueline Bijlsma hebben zich gespecialiseerd in de teelt van oergranen. Op de velden van Boerderij Bijlsma in de Haarlemmermeer wordt onder andere emmergraan, eenkoorn en spelt geteeld. In de Egyptische oudheid werd emmer al verbouwd. Het emmergraan kenmerkt zich door een nootachtige smaak en bevat minder gluten.

Het bier werd op 25 augustus gepresenteerd in Jopenkerk Hoofddorp en is (ook) verkrijgbaar op fles.

 IMG_1241