Dagvoorzitter Roald Giphart (l.) met brouwer Art LarranceDagvoorzitter Roald Giphart (l.) met brouwer Art Larrance
Events

Goed bezochte conferentie van CRAFT belichaamt ‘craft beer revolution’

Een enthousiaste dagvoorzitter, inspirerende internationale brouwers, mooie groeicijfers en inhoudelijk goede presentaties. De eerste Dutch Craftbeer Conference in Nederland, georganiseerd door CRAFT, was een groot succes. Alles straalt optimisme, toenemende professionaliteit en ambitie uit. Laat 2017 maar komen.

Welkom door Michel Ordeman
Welkom door Michel Ordeman

Revolution!

Ronald Giphart kreeg (na een welkom door CRAFT-voorzitter Michel Ordeman) al bij de opening de handen op elkaar. Hij sprak over een Craft Beer Revolution die gaande is. En hij sprak over ‘duizenden’ brouwers van craftbier, die bijeen waren. Met wat minder overdrijving kan je zeggen dat de eerste door CRAFT georganiseerde conferentie de professionalisering van de sector laat zien. Natuurlijk, er valt nog een wereld te winnen, maar het verhaal van de twee brouwers uit Oregon, Art Larrance en Van Havik was een bron van hoop en inspiratie. Hun boodschap? ‘Maak goed bier en vertel je verhaal. Vraag een goede prijs, want met een hoge prijs straal je uit dat jouw bier meer te bieden heeft dan andere bieren.’

Twee inspirerende brouwers uit Oregon
Twee inspirerende brouwers uit Oregon

Groei

Paul Brouwer van Oedipus deed onderzoek onder collega-brouwers en liet mooie groeicijfers zien. Er is een wereld te winnen. Maar er was ook relativering. De omzet van de Nederlandse craftbeersector is 1,74% van het marketingbudget van Heineken.

In de ontvangstruimte stonden diverse aanbieders van producten en diensten die de jonge brouwers  kunnen helpen. Communicatie en marketing kregen in het programma de nodige aandacht, evenals praktische tips voor het opzetten van een brouwerij. Met haar presentatie over hop zorgde Ann van Holle van De Proefbrouwerij voor diepgaande, direct toepasbare informatie, gebaseerd op een hoponderzoek.

wp-1485273389734.jpg

Toekomst

Gaat de wal het schip keren in 2017 of dendert de craftbeerrevolutie door? Vanuit Amerikaans optimisme bezien: the sky is the limit. “Iedere buurt in Amsterdam of Amersfoort kan zijn eigen brewpub hebben”, zei Larrance. Vanuit Hollandse nuchterheid bezien: er komen wel erg veel brouwerijen. Gaan die elkaar niet in de weg zitten? We gaan het zien!

Lees hier het verslag dat ik voor horecavakblad Entree schreef.

wp-1485273539850.jpg