Bierboeken Bieren Verpakkingen

Gaat glas op de fles (in de biersector)?

In het boek van Rick Kempen, ‘Bier, wegwijs in het bierlandschap van nu’, dat volgende maand verschijnt, is een compleet hoofdstuk gewijd aan verpakkingen. Ik ken geen bierboek waarin zo vurig wordt gepleit voor één type verpakking, namelijk de blikverpakking. Glas is inferieur, blik is superieur, betoogt Kempen. Hij en ook anderen beweren dat blikverpakkingen de toekomst hebben in de bierwereld (of craftbierwereld) en dat het een kwestie van geduld is voordat glas wordt vervangen. Ik denk dat het zo’n vaart niet zal lopen. Blik wint terrein, maar glas blijft.

Het wachten is alleen nog op een paar kwaliteitsbrouwerijen die het voortouw willen nemen, zo redeneert Rick Kempen. Inmiddels is brouwerij De Molen al begonnen met sommige bieren in blik af te vullen en ook vanuit de VS en Schotland zien we bieren in blik die voorheen in glas zaten verpakt. Het gaat dan vaak om IPA’s en dat is logisch, want dit zijn kwetsbare bieren die sowieso al zo vers mogelijk gedronken moeten worden en die moeten worden beschermd tegen zuurstof en licht. En dát kan de blikverpakking heel erg goed. De Amerikaanse Stone brouwerij heeft de Europese vestiging in Berlijn slechts van afvullijnen voor blik voorzien. Alle bieren die daar worden gebrouwen gaan gewoon in blik.

Trappist uit blik

Ik sprak met Rick Kempen op de beurs Gastvrij Rotterdam over zijn nieuwe boek. U kunt een verslag van dat gesprek voor horecavakblad Entree hier vinden. Omdat zowel verpakken als bier mijn interesse heeft, sprak ik Rick erop aan. Ik vroeg hem of hij dan gerust een trappistenbier uit blik zou drinken. ‘Nee’, antwoordde Rick vrolijk, ‘ik zou het eerst uitschenken in een glas en het dan opdrinken’. Maar dat bedoelde ik niet. Zou je een trappistenbier in blik geserveerd willen hebben? Rick wel, ik niet.

Emotie

Door mijn werk voor het blad Verpakken heb ik veel contact met verpakkingsontwerpers en als één ding duidelijk is, dan is het wel dat bij drankverpakkingen emotie een grote rol speelt. Rationeel gezien is er niets in te brengen tegen het verhaal van Rick. De blikverpakking heeft grote voordelen voor bier, met name kwetsbare bieren als pilseners en de rijk gehopte IPA’s. Er komt domweg geen licht en zuurstof bij het bier. Glas laat altijd nog licht door en bovendien is het breekbaar, dus kwetsbaar bij transport en bovendien weegt het veel meer dan blik.
Maar dan komt de vraag of je luxeproducten, zoals barrel aged bieren, gerstewijnen en andere lekkernijen uit een blik wilt schenken. Zeker als je iets te vieren hebt, speelt ook presentatie van de drank een rol. Ik zie veel fraaie blikken maar ik vind het geen gezicht als er naast een mooie trappistenkelk een klein blikje staat. Wat mij betreft staat er een champagnefles of een mooie fles met embossing naast dat glas. Maar ik geef ruiterlijk toe dat het allemaal emotie is.
De flessen met Barrel Aged zijn fraai en ook de secundaire verpakking is prachtig.

Premiumverpakking

De wijndrinker zal niet snel een luxe wijn uit blik, kunststof of een bag in box drinken. En ook de whiskydrinkers zal verlekkerd naar zijn flessen kijken. Ik denk dat heel veel bierliefhebbers ook kunnen genieten van het prachtige aanzicht van een mooi gevormde fles met prachtig etiket. Het is een premiumverpakking die luxe uitstraalt. En als je bier zo vers mogelijk drinkt is het geen probleem dat het niet in blik zit. Kortom, ik denk niet dat de glasleveranciers snel op de fles zullen gaan door deze ontwikkelingen in de biersector. Dat komt ook door het slechte imago dat de grote brouwers blik hebben bezorgd. De uitstraling was goedkoop en daarom wil je niet graag je mooie trappist quadrupel of tripel (of andere mooie bieren) in een blikje geserveerd krijgen.

Mooie toekomst

Glas zal blijven maar blik heeft zeker een mooie toekomst. Want, zoals Rick Kempen het zo mooi zegt: een blikje is eigenlijk een minifust of een mini lagertank.
Natuurlijk is het een goede zaak dat bier perfect wordt verpakt en voor heel veel bieren vind ik blik een prima verpakking, maar zeker niet voor alle bieren en ik hoop dan ook dat de fles niet zal verdwijnen. Het gaat sowieso even duren voordat glas terrein gaat verliezen, ook al omdat veel nieuwe brouwerijen te klein zijn om een blikverpakkingslijn aan te schaffen. Maar loonverpakkers zullen ze helpen toch hun bieren in blik op de markt te brengen. En blik biedt wat ze noemen veel facing in de winkelschappen dus je kunt er een mooie boodschap op kwijt.
Het lijkt me prachtig met een aantal verpakkingsontwerpers en met glas-en blikleveranciers en wat mensen uit de wereld van de dranken een themamiddag te organiseren. We hebben dat met het blad VerpakkingsManagement ook al over andere onderwerpen gedaan. En natuurlijk nodig ik Rick Kempen uit. Kijken of we dat deze winter op touw kunnen zetten. Dat gaat een leuke middag worden.
Brouwerij de Molen vult een deel van de bieren op blik af