Fuck Wijn
Bierwereld

Fuck Wijn seizoen 2 van start

Cabaretiers Youp van ‘t Hek en Bert Visscher, zanger Tim Knol en ander BN’ers praten en drinken mee met Ronald Giphart en Ronald van de Streek in het tweede seizoen van de podcast Fuck Wijn! Een vermakelijke en ontspannende manier om al luisterend en proevend de bierkennis te vergroten.

De aflevering met Jochem Myer in seizoen 1 is voor brouwer en co-presentator Ronald van de Streek (met broer Sander oprichter van brouwerij vandeStreek) een van de hoogtepunten tot nu toe. “Jochem had zich perfect voorbereid op deze podcast over wilde gist.”

Het nieuwe seizoen belooft ook een aaneenschakelingen van mooie gesprekken te worden, gezien de gastenlijst. Maar eerst even terug naar het begin. Door een Radio 1 column van Ronald Giphart over craft bier, wist brouwer Ronald van de Streek dat zijn schrijvende stadgenoot (o.a het verfilmde ‘Phileine zegt sorry’) iets met bier had. Toen Van de Streek hem een tijd later, tijdens het afleveren van bier, in de stad tegenkwam, gaf hij hem wat van zijn bier mee. Niet lang daarna nodigde de brouwer Giphart uit voor zijn podcast ‘Lullen over bier’. “Dat is een wat nerdy podcast, waar we als vakbroeders de diepte in gaan”, vertelt Van de Streek, die ook graag een podcast voor een breder publiek wilde maken, om nieuwe mensen in contact te brengen met bier. Hij legde dat idee voor aan Giphart en de rest is geschiedenis. Dit voorjaar werd de eerste aflevering online gezet, met als gast wijnkenner en -schrijver Harold Hamersma. Een beter begin van een podcast die Fuck Wijn heet, kan je niet bedenken.

Fuck Wijn
Dubbel staat centraal in aflevering 1

Meedrinken

De opzet is helder: Ronald en Ronald bespreken iedere aflevering een specifieke bierstijl, duiken in bierjargon en vertellen mooie bierverhalen. In seizoen twee drinken onder andere actrice Anniek Pheifer, presentator Jort Kelder, chef-kok Julius Jaspers, zanger Tim Knol en cabaretier Youp van ‘t Hek een biertje met Ronald en Ronald. Na een paar inleidende vragen aan de gast drinken ze gezamenlijk een klassiek voorbeeld van het biertype dat centraal staat en bespreken het. Vervolgens drinken ze een moderne variant. In dit seizoen komt er voor het eerst ook een borrelplank op tafel. Uniek is natuurlijk dat de luisteraar kan meedrinken, door bij Beerwulf het bijpassende bierpakket te bestellen. Een doos met alle bieren die dit seizoen aan bod komen. “We willen niet extreem doen”, zegt Van de Streek over de geselecteerde bieren. “We laten dus bekende bierstijlen aan bod komen, zoals blond, dubbel, tripel en witbier. Alleen in de laatste aflevering gaan we een stap verder; dan zal rauchbier centraal staan.”

Mooie start

De gasten hoeven niet per definitie iets met bier te hebben, maar wie luistert ontdekt al gauw dat de meesten wel een favoriet bier of biertype hebben. Toch is Van de Streek soms verrast. “De eerste gast van seizoen 2, actrice Anniek Pheifer, bleek al een luisteraar van Fuck Wijn te zijn en ook op de afleveringen te reageren via de sociale media. Natuurlijk hebben we haar als gast uitgenodigd. In de uitzending gaf ze aan het liefst de hele dag bier te drinken. Een leuke vrouw, die keihard zei: ik hou van speciaalbier.” Pheiffer blijkt een groot fan van brouwerij Maallust, te zijn, de mooie brouwerij in haar geboortedorp Veenhuizen. Het was een mooie start van seizoen twee.

Fuck Wijn
Anniek Pheifer

Ook op Youtube

Was het vorig seizoen alleen luisteren, dit seizoen kunnen bierliefhebbers ook meekijken. De podcastruimte is verhuisd van de brouwerij naar het pand waar Vandestreek kantoor houdt. “Door de horecasluiting konden we het eerste seizoen in de brouwerij opnemen. Nu het proeflokaal weer open is, is het daar te luidruchtig.” Het mooie van Youtube is dat de kijkers de bieren zien die worden besproken, wat de beleving ten goede komt. Iedereen kan Ronald Giphart zien in zijn knalgele Fuck Wijn hoodie, want inmiddels is er ook merchandise beschikbaar.  De schrijver is degene die zich verdiept in de geschiedenis van het biertype.

Van de Streek is en blijft toch de bierkenner die de kennis van de luisteraars en kijkers vergroot. Het presenteren lijkt hem gemakkelijk af te gaan en de bierkennis weet hij in voor iedereen begrijpelijke taal over te brengen. Bovendien zit hij letterlijk aan de knoppen. “Ik heb apparatuur voor de podcasts gekocht. Ik heb mezelf leren brouwen en nu heb ik ook geleerd hoe ik een podcast moet maken.” En die podcast is een succes, zo blijkt uit de leuke reacties. Het oorspronkelijke doel, ‘lullen over bier’, maar dan voor een breed publiek, is geslaagd. En voor horecamedewerkers is het een relaxte manier om extra bierkennis op te doen.

Fuck Wijn
V.l.n.r Ronald van de Streek, Anniek Pheifer, Ronald giphart

Brouwerij vandeStreek groeit

Fuck Wijn is nadrukkelijk geen uithangbord voor Vandestreek. “In het hele seizoen komen maar twee Vandestreek-bieren aan bod, maar uiteraard is het feit dat ik presenteer niet slecht voor de brouwerij.” Met de Playground non alcoholic IPA heeft Vandestreek bakens verzet. Het is de benchmark voor alcoholvrije IPA’s geworden en is goed voor 60% van de productie. Maar over de hele linie groeit de vraag naar Vandestreek bieren, ook vanuit het buitenland. Het is nog maar acht jaar geleden dat de broers Ronald en Sander begonnen als huurbrouwer. Sander met een studie bedrijfskundige informatica achter de rug en Ronald met een diploma internationaal marketing management. Nu staan ze voor belangrijke keuzes in hun eigen onderneming die bij dit groeitempo de komende jaren op de huidige locatie de grenzen van de groei zal bereiken.

Fuckwijn.nl

Vandestreekbier.nl

Fuck Wijn is te beluisteren via de website en via diversie streamingdiensten. De eerste aflevering van seizoen 2 is op 17 september online gezet. Het complete eerste seizoen is ook nog te beluisteren.

Ronald en Sander Vandestreek