Bier en eten Bieren Uncategorized

Foodpairing bij introductie Braumeister Ltd. Edition van Warsteiner

Om de 500e verjaardag van het Reinheitsgebot te vieren, de oudste warenwet ter wereld, heeft Warsteiner een eenmalig speciaalbier gebrouwen. Op 2 juni werd het gepresenteerd in het onlangs tot beste vleesrestaurant van Nederland uitgeroepen The Roast Room, compleet met foodpairing, dankzij biersommelier Thomas Wijns en chef Michiel Deenik.

Het bijzondere nieuwe bier laat zien, dat ook met de ‘beperkingen’ van het Reinheitsgebot een bijzonder bier mogelijk is. In de vloedgolf aan experimentele bieren van craftbeerbrouwers, is het Reinheitsgebot soms onder vuur komen te liggen. Warsteiner houdt echter al sinds de oprichting vast aan deze historische warenwet en blijft dat doen. Een recept van de eerste gecertificeerde brouwer van Warsteiner is nieuw leven ingeblazen en gemoderniseerd. Door toevoeging van Cascade hop in een dry hopping methode, is een bijzonder bier ontstaan met een fruitige hopsmaak. De kans bestaat dat hierna meer limited editions van historische bieren volgen.

Warsteiner lanceert Braumeister speciaalbier ter viering Reinheitsgebot

Michiel Deenik maakte vier mooie gerechten, die in The Roast Room werden gekoppeld aan diverse Warsteiner bieren, waaronder het pils, double hopped pils en het nieuwe Braumeister.

Bij het pilsener bier werd een mini-hamburger met onder meer gegrild buikspek, een Warsteiner bbq-saus geserveerd. Bij gekookte kreeft met verschillende citrussoorten – een prachtig gerecht – werd de double hopped geschonken. De onthulling van Braumeister vond plaats bij lam met gegrilde groente. Bij het zoete deser, voorjaarsfruit met sorbetijs, werd een Radler geserveerd.

20160602_175111.jpg
Kreeft werd gekoppeld aan Warsteiner Double Hopped

Deenik vertelde dat hij via zijn vader al zeer goede contacten had met de brouwerij in Sauerland. Hij kent de huidige directer en schenkt Warsteiner in The Roast Room, waar de merkuitstraling, dankzij de goede connecties met de brouwerij, heel bijzonder is.

Oud recept

Het bijzondere bier is geïnspireerd op het recept van Fritz Peters, de eerste gecertificeerde brouwmeester van de Duitse familiebrouwerij. Braumeister is, net als alle andere bieren van Warsteiner, gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Het amberkleurige bier wordt gemaakt via het zogenoemde dry-hopping: een speciale techniek waarbij de hop niet wordt meegekookt maar pas later wordt toegevoegd. Dat zorgt voor een fruitige hopsmaak met een bloemige, fris-bittere afdronk. Warsteiner Braumeister is vanaf vandaag verkrijgbaar bij geselecteerde supermarkten, horecagelegenheden en via Mitra.nl.

20160602_173033.jpg
Wilco Gersen van Warsteiner opent de presentatie van Braumeister

Bier van Duitse brouwmeesters

Warsteiner Braumeister wordt gebrouwen van cara-mout, cascade hop en water, en heeft een lichte citrusgeur.  “Warsteiner Braumeister is een traditioneel recept, geheel volgens het Reinheitsgebot gebrouwen, maar dan in een moderne uitvoering”, vertelt Thomas Wijns, een met Warsteiner verbonden bieroloog. “De koperachtige kleur komt door de toevoeging van gedroogde gerst ofwel cara-mout. Deze mout geeft een lichtzoete hint van karamel die goed samengaat met de fris-bittere afdronk. Met 5,2% aan alcohol, fijne koolzuur en diversiteit aan smaken, is Warsteiner Braumeister een goed doordrinkbaar speciaalbier.”

20160602_181500.jpg
De biersommelier en de chef presenteren het menu

 

Een slokje geschiedenis

Het Reinheitsgebot werd 500 jaar geleden ingevoerd om de toevoeging van inferieure ingrediënten te voorkomen. Bier mocht alleen gebrouwen worden met water, mout en hop. Nu zullen bierkenners zich terecht afvragen waarom gist niet wordt benoemd. Simpelweg omdat gist nog niet ontdekt was toen in 1516 het oorspronkelijke Reinheitsgebot werd opgesteld. Er werd destijds vaak beter bier gebrouwen in brouwerijen met een bakkerij in de buurt. De brouwer zette vaak de ramen open en het gist dat in de lucht hing kwam vervolgens ook in het bier terecht. In deze tijd was het voor brouwers dus altijd weer een gok, of beter gezegd, een toevalstreffer. Toen gist in de 17e eeuw was ontdekt, werd dit opgenomen in het Reinheitsgebot. Warsteiner brouwt haar bier al meer dan 260 jaar volgens dit Reinheitsgebot.

Braumeister Fritz Peters

Fritz Peters (werkzaam van 1869-1899) was de allereerste gecertificeerde brouwer van de Warsteiner brouwerij. Hij begon op zijn zeventiende vanuit een passie voor bier met brouwen en was uiteindelijk verantwoordelijk voor het in gang zetten van de eerste stoommachine bij de Duitse familiebrouwerij. Het recept van Warsteiner Braumeister is gebaseerd en geïnspireerd op Peters’ oorspronkelijke recept, wat reeds in lijn was met de richtlijnen van het Reinheitsgebot. Dit speciaalbier verschijnt nu ook op de Nederlandse markt in een modern Warsteiner jasje en eert daarmee niet alleen het Reinheitsgebot maar ook de eeuwenoude geschiedenis van Warsteiner met het gebod.

 

Verkrijgbaarheid

Warsteiner Braumeister is verkrijgbaar bij geselecteerde Nederlandse supermarkten in een 6-pack met flessen van 33cl voor de consumentenadviesprijs van €4,99. Het nieuwe speciaalbier van Warsteiner kan ook besteld worden via Mitra.nl/Braumeister en is eveneens beschikbaar in geselecteerde horecagelegenheden.

 Bekijk hier de film van de introductie

Ga naar Warsteiner.nl/Braumeister voor alle informatie.