Bieren Brouwerijen Brouwers

Flying Dutchman Nomad Brewing : Nederlands-Fins bieravontuur

The Flying Dutchman Nomad Brewing Company zet voet op Nederlandse bodem. Eigenaar Ronald de Waal keert definitief terug naar zijn roots: de Lage Landen. De brouwer heeft de afgelopen jaren veel inspiratie opgedaan tijdens zijn verblijf in Finland en tijdens zijn reis door Zuid-Europa en Noord-Afrika. Alle indrukken en inspiratie zijn verwerkt in een lijn bijzondere speciaalbieren, die vanaf nu in Nederland verkrijgbaar zijn.

Brouwer Ronald de Waal

The Flying Dutchman Nomad Brewing is een bijzondere brouwerij. “Wij brouwen onze bieren in de ketels van andere brouwerijen. Vandaar ook dat wij ons nomad brewers noemen. Wij houden van reizen en elke keer als we ergens te gast zijn leren we nieuwe dingen”, vertelt eigenaar Ronald de Waal.

Flower power

Brouwer Ronald de Waal haalt zijn inspiratie van over de hele wereld. “Ik word geïnspireerd door de Flower Power-periode. Harmonie en vrede zijn pijlers in mijn leven net als de natuur. Voor mijn bieren gebruik ik veel meer dan alleen de basisingrediënten water, mout, gist en hop. Met kruiden, specerijen en bloemen creëer ik een uniek smaakpallet, waarbij alles draait om de balans in het bier.”

Bekroonde bieren

Het merendeel van de bieren heeft een zeer bescheiden alcoholpercentage van rond de 5%. Opvallend zijn de lange namen van de bieren. Neem bijvoorbeeld de IPA, die voluit de Tree Hugging, Wood Chopping, Mother Nature Loving IPA heet. “Met zo’n naam maak je toch een onuitwisbare indruk?”. Ook de Flip Flopped, White Socked Strong Hopped IPA heeft een naam die net op het label past. Humor is de Finse Nederlander niet vreemd. Zo noemde hij zijn Saison ‘More dry and sour than your mother-in-law.

 Van Heumen naar Finland

Ronald de Waal begon zijn carrière als bierbrouwer bij De Raaf in Heumen, Nijmegen. Hij vervolgde zijn loopbaan in Finland, waar hij als ondernemer succesvol was als bierimporteur. Nadat hij deze firma had verkocht, maakte hij een lange reis waarin hij tot de conclusie kwam dat bierbrouwen in zijn genen zit. Hij startte The Flying Dutchman Nomad Brewing Company. Zijn eerste bier, de Tree Hugging IPA, werd gelijk met goud beloond tijdens de World Beer Awards, een prestigieuze mondiale biercompetitie. Behalve de India Pale Ale viel ook zijn More Complicated Than Your Girlfriend Stout in de prijzen. Ook dit bier won een gouden medaille. Het totale gamma  van The Flying Dutchman Nomad Brewing bestaat op dit moment uit dertien verschillende speciaalbieren.

 

Meer informatie over The Flying Dutchman en de hele range bieren van de brouwerij vind je op www.flyingdutchmanbrewingcompany.com