Fiona de Lange
Brouwen Brouwerijen

Fiona de lange introduceert brouwacademie: brouwopleiding op HBO/WO-niveau

Vanaf vandaag kunnen bierbrouwers in Nederland terecht voor bierbrouwmodules op HBO- en WO-niveau, dankzij de nieuwe Enjoying Beer Academy van de bekende bierespexpert en inmiddels ook brouwtechnoloog Fiona de Lange. Fiona is de enige in Nederland met  vier biertitels: zytholoog, biersommelier, cicerone en brouwtechnoloog. De nieuwe opleiding richt zich op de professionele brouwwereld: de brouwsector met geschoolde brouwers en brouwers die een brouwerij zijn begonnen zonder een brouwopleiding te hebben gevolgd, maar die inmiddels wel commercieel brouwen.

Primeur voor Nederland

In omringende landen zoals in België en Duitsland bestaan er al langere tijd brouwopleidingen van naam en faam. In Nederland waar inmiddels circa 350 bierbrouwers eigen brouwketels hebben, was het tot vandaag niet mogelijk om op hoger niveau brouweducatie te volgen. Er is al wel een brouwopoleiding op MBO-4 niveau, geïnitieerd door StiBON en Lentiz.

Kwaliteit noodzaak

De Lange introduceert nu de Enjoying Beer Academy. De Lange: “Om te voorkomen dat Nederland als brouwland achterop gaat lopen op het gebied van kwaliteit, moest er iets gebeuren. Ik sprak de laatste maanden veel brouwers die aangaven dat er steeds op kwaliteit wordt gehamerd maar dat een fatsoenlijke brouwacademy gek genoeg in Nederland ontbreekt. Ook voor de Nederlandse hobbybrouwer, een grote motor achter de groei van brouwerijen in Nederland is er nu een eendaagse brouwdag te volgen. Samen met Brew Monkey en bierbrouwwinkel.nl van eigenaar Sander de Jong en Brouwerij Van de Oirsprong in Oirschot is een dagvullend programma ontwikkeld.”

Smaakafwijkingen

Enjoying Beer Academy biedt om te beginnen educatieprogramma’s op het gebied van off-flavours, smaakafwijkingen in bier en de basis brouwprincipes van 12 veel gebrouwen bierstijlen.

Meer opleidingen in het najaar

In het najaar zal in samenwerking met één en mogelijk zelfs meerdere HBO- en universiteiten basis brouw- en masterprogramma’s voor bierbrouwers worden aangeboden. Meer informatie over het opleidingsaanbod is te vinden op www.enjoying-beer.com

Fiona de Lange
Fiona de Lange