Bieren Brouwerijen Trappistenbier

Engelse Trappist Tynt Meadow ABT-bier van de maand

De Alliantie van Biertapperijen (A.B.T.) heeft deze maand als groep horecaondernemers de primeur in Nederland van de nieuwe Engelse Trappist Tynt Meadow. In de 40 aangesloten biercafé’s wordt de traditionele Engelse Ale van de monniken van de Abdij van Saint Bernard als flesbier van de maand geschonken.

Beperkte oplage

Makkelijk was het niet omdat de monniken hun bier nog niet exporteren naar Nederland. Maar door de contacten van de A.B.T. met o.a. Bierburo en Brouwtechniek Nederland die betrokken waren bij de realisatie van de 12e Trappisten Brouwerij is het toch gelukt om het bier naar Nederland te krijgen. ‘De oplage is desondanks beperkt en de prijs hoger dan we gewoonlijk vragen maar het is wel een unieke kans die we niet wilden laten liggen,’ aldus de voorzitter van de commissie Bier van de Maand.

Tynt Meadow Trappist Ale is een Brits trappistenbier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 7,4%. Het bier wordt gebrouwen in de brouwerij van de Abdij van Mount Saint-Bernard in Coalville (Leicestershire).

ATP-label

Op 6 maart 2017 trad de abdij van Mount Saint-Bernard toe tot de Internationale Vereniging Trappist. In 2017-2018 werd een brouwerij gebouwd in de abdij en vanaf 9 juli 2018 kwam Tynt Meadow Trappist Ale, een donker bier, op de markt. Op 17 september 2018 kreeg het bier het officiële ATP-label en werd zo het twaalfde officiële trappistenbier in de wereld. De naam van de abdij (St Bernard) niet kon gebruikt worden wegens de rechten op de naam van de Belgische St. Bernardus-bieren. Daarom  werd besloten het bier te noemen naar de heuvel.