Mikkeller at Morebeer
Biercafés Biercultuur Bieren Horeca

Eerste Mikkeller Bar in Amsterdam: Mikkeller at Morebeer

BEER loves FOOD in hartje Amsterdam heropent op 1 juni met een nieuwe naam – Mikkeller at More Beer – én een uniek concept. Naast een samenwerking met de vooruitstrevende Deense Craft Beer Brouwerij Mikkeller, wordt de kaart half vegan, half natuurvlees.

Mikkeller at Morebeer
Mikkeller at Morebeer in Amsterdam

Peter van der Arend, de ondernemer achter Morebeer Brewing, Arendsnest, Craft & Draft, BeerTemple en vanaf 1 juni Mikkeller at More Beer, geniet van de nieuwe hotspot. Na een moeilijk jaar door de coronapandemie, is de opening van deze nieuwe zaak een positieve impuls. “Natuurlijk hebben we klappen gehad en heb ik spaargeld moeten aanspreken om door de crisis te komen. Maar we overleven het en met dit nieuwe concept zetten we iets unieks neer.”

Internationaal craft beer

Mikkeller is een internationale Craft Beer Brouwerij met vestigingen in Europa en de Verenigde Staten. BEER loves FOOD in de Lange Leidsedwarsstraat wordt de eerste Mikkeller bar in Amsterdam en gaat verder onder de nieuwe naam Mikkeller at Morebeer. Vijftig procent van de taps wordt gereserveerd voor de bijzondere bieren van deze vooruitstrevende Deense brouwerij. Op de andere helft van de taps komen de bieren van het Nederlandse Morebeer Brewing van Peter van der Arend. Daarnaast ook twee Gulpener bieren, plus negen wisseltaps. Voor liefhebbers van Craft Beer valt er dus genoeg te kiezen.

Mikkeller at Morebeer
Mikkeller brouwt op meerdere locaties, ook bij de Proefbrouwerij in Lochristi, België.

Vriendschap

Dat juist de keuze op Mikkeller is gevallen, is geen toeval. “Ze stonden met stip op 1 op het lijstje van internationale brouwerijen waarmee ik wil samenwerken”, zegt Van der Arend. “Mikkeller is een vooruitstrevende brouwerij en de biervriendschap is er al sinds 2009. Ik was in 2010 en 2012 bij de opening van de Mikkeller cafés in Kopenhagen. Via Menno Olivier van brouwerij De Molen heb ik de brouwer, Mikkel Borg Bjergsø, beter leren kennen. Ik had zijn bieren op de tap in de Beer Temple en in 2013 hebben we daar zelfs een mega tap-takeover gehad met 20 Mikkeller-bieren op tap. Op die dag werd de Beer Temple even de Danish Beer Bar. We hebben een paar keer gesproken over een Mikkeller Bar Amsterdam, maar tot nu toe kwam het er niet van.”

Mikkeller at Morebeer

En nu is de tijd er dan rijp voor. “Toen ik Mikkel benaderde, was het antwoord positief. Hij wilde al heel lang een bar in Amsterdam. Het is geen officiële Mikkeller Bar en Mikkeller is ook geen mede-eigenaar. Daarom heet de zaak Mikkeller at Morebeer. Uiteraard komt er wel een Mikkeller-uitstraling, maar het logo is nog niet klaar.” Van der Arend verwacht veel toeristen en bierliefhebbers te gaan trekken omdat Mikkeller een aansprekende naam is. “Met Beer Loves Food trokken we al veel liefhebbers en toeristen, maar ik verwacht nu een verdere groei. We zien aan de creditcardbetalingen ook dat er weer meer toeristen naar Amsterdam komen.”

Vegan en vlees

De keuken serveert half vegan, half natuurvlees. Van der Arend heeft deze combinatie nog nergens gezien en is er dan ook van overtuigd dat hij iets unieks biedt. Chef Jesse Oudejans specialiseerde zich tijdens lockdownperiode in vegan recepten. Zijn nieuwe menukaart is voornamelijk geïnspireerd op de Aziatische en Zuid-Amerikaanse keuken. “We gebruiken bijvoorbeeld de veelzijdige Japanse vleesvervanger seitan. Dit bereiden we zelf in allerlei vormen, voegen er onze unieke kruidenmengsels aan toe en combineren het met smaakvolle zelfgemaakte bouillons.”

Mikkeller at Morebeer

Voor de niet-vegan gasten staat er kwaliteitsvlees van huisleverancier Vleesch & Co op de kaart. Dit is natuurvlees van biologisch gecertificeerde kuddes die hun hele leven buiten lopen in Nederlandse natuurgebieden. Van der Arend: “Door half vegan en half vlees te bieden, voorzien we in een behoefte van veel gasten. Als veganist of vegetariër moet je het in veel restaurants doen met dezelfde vegaburger of die eeuwige quiche. Omgekeerd hebben vleesliefhebbers in vegarestaurants helemaal niets te zoeken. Wij combineren het beste van twee werelden. Eten is gezellig samen zijn. Nu is er in een gemengd gezelschap voor iedereen genoeg te kiezen én genieten met een mooi glas bier.”

Morebeer

Naast de bieren van Mikkeller en Gulpener zijn ook de bieren van Van der Arends huurbrouwerij Morebeer Brewing op tap aanwezig. Morebeer werkt samen met verschillende brouwerijen en won regelmatig bij de Huisbier van het Jaar verkiezing van Entree. “Er valt dus genoeg te kiezen voor bierliefhebbers.”

Over Mikkeller

Mikkeller is het avontuurlijke verhaal van een bierliefhebbende Deense wiskunde- en natuurkundeleraar, die in zijn kleine keuken in Kopenhagen begon te experimenteren met hop, mout en gist. Tegenwoordig exporteert hij zijn ambachtelijk bier naar 50 landen over de hele wereld, met evenveel Mikkeller-locaties over de hele wereld. De inventieve en constante ontwikkeling van Mikkeller heeft geresulteerd in een brouwerij die internationaal bekend staat om zijn innovatie en kwaliteit. Mikkeller at Morebeer is gevestigd aan de Lange Leidsedwarsstraat 4 in Amsterdam.

Mikkelleratmorebeer.nl