Bieren Brouwerijen

Duvel Barrel Aged in trek

De eerste 1000 flessen Duvel Barrel Aged die online werden vrijgegeven, waren binnen een paar uur uitverkocht. Kennelijk is iedereen enorm nieuwsgierig naar de eerste Barrel Aged van Duvel. Een 0,75 literfles barrel aged, gaan 25,- euro kosten. Maar dan heb je wel iets bijzonders.

Op Facebook hoor je geluidenals: is dit een hype? Zijn de prijzen niet erg hoog? Iedereen bepaalt natuurlijk zelf wat hij over heeft voor een exclusief bier. Er zijn ook mensen die Tommie Sjef Wild Ales een handje hielpen door een fles van 100,- euro aan te schaffen. Bier draait om genieten en je bepaalt zelf wat het je waard is.

 

Antwoord

De andere kant van de medaille is misschien dat barrel aged het antwoord van de grote brouwers is op wat wel de craftbierrevolutie wordt genoemd. En hoewel de productiekosten van deze barrel aged Duvel natuurlijk veel hoger zijn dan die van de normale Duvel (denk alleen al aan de aanschaf van de vaten) , levert dit bier de brouwerij uiteraard  veel toegevoegde waarde. De verkoopprijs per liter is 33 euro.

De flessen zijn fraai verpakt.

Het bier heeft ruim 6 maanden gerijpt op eikenhouten bourbonvaten, die afkomstig zijn van twee gerenommeerde Amerikaanse bourbon-distilleries:  de Four Roses Distillery in Kentucky (genomineerd als distiller of the year in 2011, 2012, 2013 en 2015) en de Buffalo Trace Distillery in Kentucky (‘most award winning distillery of the world’).  Elk vat heeft in de rijpingskelders van deze distilleerderijen vijf à zeven jaar met bourbon liggen rijpen. Daardoor is het hout doordrenkt met bourbon en dat is uiteraard te proeven in het bier. Door het lange rijpingsproces is de kleur van deze “barrel-aged” Duvel donkerder dan de klassieke Duvel, het alcoholgehalte hoger en de bitterheid lager. De bourbonsmaak is duidelijk aanwezig.

De smaakevolutie komt, zo stelt de brouwerij,  door inwerking van twee belangrijke factoren: ‘Het eikenhouten vat dat langs de binnenzijde gebrand is, levert rokerige vanillesmaken op. Het hout is daarnaast ook doordrenkt met de originele Bourbon (6 à 7 liter per houten vat) en dat levert een sensationele smaakontwikkeling met karameltoetsen op.’

De bourbonvaten