Saisonnetje wint goud
Brouwerijen

Duits goud voor Saisonnetje van De Brouwkamer

De Baarnse brouwerij De Brouwkamer heeft bij de gerenommeerde Meiningers Craftbeer Award een gouden medaille in de wacht gesleept voor de nog niet zo lang geleden geïntroduceerde saison, die op de markt wordt gebracht als Brouwkamer Saisonnetje.

“We zijn enorm vereerd en trots dat het Brouwkamer Saisonnetje met een gouden medaille is bekroond. Meininger’s International Craft Beer Award is een prestigieuze competitie dus dit is een mooie beloning voor ons harde werk. Zeker in deze corona tijd zijn dit de lichtpuntjes die gevierd mogen worden”, zeggen de trotse brouwers Jiek Weishut en Justin Gerritse. Een quote van de jury: “Your craft beer passed this test with flying colours.”

Saison krijgt Duitse eer

Het Baarns Saisonnetje is een droog en verfrissende farmhouse ale van hoge gisting met, zoals dat hoort bij goede saisons, veel koolzuur en subtiele kruidige tonen. De brouwers zijn verrast door het goede resultaat in een internationale competitie. De Meininger Award wordt sinds kort opgesplitst in maandelijkse tastings. Tot vorig jaar werden alle inzendingen in een meerdaagse proeverij beoordeeld. Nu zijn er maandelijks proeverijen waarin bepaalde stijlen centraal staan. Brouwkamer won goud in Meininger’s International Craft Beer Award Belgian Beer Styles/Fruit- & Sour Beer Tasting 2021. De saison, internationaal aangeduid als farmhouse ale, is een klassieke Belgische bierstijl. Maar een goede saison kan dus ook uit Baarn komen, zo blijkt nu.

Saisonnetje

De Brouwkamer

De Brouwkamer brouwt ambachtelijk bier met gebruik van zelf geteelde hop. Het begon in 2014 als een hobby van twee thuisbrouwers die, naar eigen zeggen,  de vele op bezoek komende vrienden veel biergenot bezorgden. De Brouwkamer Spotify playlist werd aangemaakt en de huiskamer en keuken werden in beslag genomen. “Terwijl de brouwsels rijkelijk vloeiden besloegen de ramen tijdens het koken van het wort. De hartstocht voor het brouwen van craftbier was geboren”, zegt Weishut.

Het brouwwater van de Brouwkamer vindt haar oorsprong in de bossen tussen Soesterberg en Soest, rijksmonument Soestduinen. Het waterprofiel is zeer zacht en leent zich uitstekend voor het brouwen van veel van de Brouwkamer craftbieren. De verse mouten worden bij verschillende mouterijen ingekocht met speciale aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit.

saisonnetje
Proeverij bij Meininger

Eigen hoptuin

Met oog voor het brouwersambacht werd er in 2016 gestart met de aanleg van een hoptuin en het kweken van eigen kruiden. Wat begon als een aankoop van een enkel hopstekje mondde uit in een aanvullende passie: het kweken van begeerlijke hoparoma’s voor de verschillende Brouwkamer bieren. Na verschillende ingewonnen adviezen werden meerdere jonge hopplanten geïmporteerd uit Duitsland.

Inmiddels testen en brouwen Weishut en Gerritse op bescheiden schaal met een verscheidenheid aan eigen geteelde hopsoorten en kruiden, met het doel verleidelijke en doordrinkbare bieren te brouwen.

https://www.facebook.com/brouwkamer/