Bier en eten Biercultuur Biersommeliers Bierwereld Onderscheidingen

Drie Nederlanders strijden mee om de titel ‘Wereldkampioen Biersommelier’!

Wereldkampioenschap Biersommelier 2019 in Rimini

Op 27 september 2019 vindt in Rimini (Italië), het zesde Wereldkampioenschap Biersommeliers plaats. Nederland wordt vertegenwoordigd door drie Biersommeliers die een goede kans maken op een finale plek!

Nederland telt ruim 200 Diplom-Biersommeliers met een afgerond internationaal diploma. Mensen die met hun grote kennis van en passie voor bier een spil tussen brouwer en consument zijn. Wereldwijd zijn er meer dan 3000 opgeleide Diplom-Biersommeliers bezig om elke dag mensen te begeleiden die op zoek zijn naar bijzondere bieren of de perfecte bier-spijs combinaties. Biersommeliers delen kennis in de historie van bier, de verschillende bierstijlen en mogelijkheden.

80 sommeliers, 18 landen

Elke twee jaar zoekt de Internationale Biersommelier Vereniging (Verband der Biersommeliers) tijdens de Biersommelier WK naar de beste Biersommelier ter wereld. Dit jaar gebeurt dit in Rimini (Italië) waar 80 Biersommeliers uit 18 landen de strijd om de WK-titel aangaan. Voor de eerste keer neemt Nederland met een eigen team deel aan het WK. 

Vorig jaar heeft het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS) het eerste Nationale Kampioenschap der Biersommeliers georganiseerd. De drie beste Biersommeliers van het NK zullen Nederland in Rimini vertegenwoordigen.

Het Nederlandse drietal, Pepijn van der Waa (eerste Nederlandse Kampioen Biersommelier), Dennis Kort en Hubert Hecker maken zeker kans op een finaleplek. 

Tijdens het WK moeten de deelnemers in de voorronde bierstijlen blind herkennen en bierfouten traceren. Door middel van een theoretische toets wordt hun bierkennis op de proef gesteld. Vervolgens gaan de beste Biersommeliers door naar de halve finale waar zij hun presentatievaardigheden moeten laten zien. De finale vindt uiteindelijk plaats voor publiek, hier moeten de 10 finalisten een voor hun onbekend bier proeven en presenteren.