Bier! Magazine top 30 2020
Biercultuur

De top 30 van Bier! Magazine, editie 2020

Zoals ieder jaar, sluit Bier! Magazine af met een top 30 van mensen die er afgelopen jaar toe deden in de bierwereld. Bierman van het jaar is de duurzaamste brouwer van Nederland, Jan Paul Rutten.

De top 30 van Bier! Magazine wordt samengesteld door de redactie van Nederlands mooiste magazine over bier. De keuzes zijn altijd goed onderbouwd.

Jan Paul Rutten

De chirurg die brouwer werd. Hij bouwde voort op het werk van zijn vader, want de duurzame koers was al eerder ingezet. Met zijn zus Maartje vormt hij de volgende  generatie die de brouwerij de toekomst in leidt. Een duurzame toekomst. De brouwerij investeerde fors in wat waarschijnlijk het duurzaamste brouwhuis van Europa is. Toen dit brouwhuis net was geïnstalleerd ging de horeca dicht en kreeg de brouwerij grote klappen. Gelukkig kan een degelijk familiebedrijf als de Gulpener een stootje hebben. Er wordt geïnvesteerd met een lang termijnvisie. Het mooie is dat in het nieuwe brouwhuis oergranen verwerkt kunnen worden. We mogen dus mooie en verrassende bieren verwachten uit Gulpen.

Yvan de Baets en Carine Arts

Op twee staat Yvan de Baets van de grensverleggende Brussels brouwerij De la Senne. Met zijn compagnon sleepte hij volgens de redactie van Bier! Magazine de Belgische biercultuur de 21e eeuw in.

Nummer drie in de lijst, Carine Arts, zus van Gerard en Harry, leidt als algemeen directeur met haar broers de Budelse Brouwerij, die dit jaar 150 jaar bestaat en onlangs het predicaat Hofleverancier kreeg. De brouwerij brouwt al jaren biologische bieren – was daarin zelfs een pionier –  en heeft een zeer breed assortiment.

Kris Herteleer en Carel Krol

Op vier staat Kris Herteleer van de Dolle Brouwers uit Esen (B). Zij waren pioniers toen ze in de jaren ’80 van de vorige eeuw als craftbrouwers avant la lettre hun Oerbier introduceerden.

Op vijf staat Carel Krol, die met zijn Hollands Hophuis alle spotlights op hop zet en er veel aan doet om bijzondere hopsoorten te introduceren. Met Beerwulf en zes brouwers zette hij afgelopen jaar het mooie SMaSH-project op touw.

Bier! Magazine top 30 2020

Frits Dunnink

Wil je de andere 25 namen zien? Lees dan Bier! Magazine. Ik wil wel een van die namen expliciet noemen: collega-blogger Frits Dunnink (16 in de lijst).  Hij gebruikte de lockdown om structureel over bier te gaan schrijven op bierschrijver.nl. Daarnaast publiceerde hij de Bier Scheurkalender en het eerste boek over 0.0 en alcoholvrij bier. Een recensie van dat boek vind je hier.

Bier! Magazine 4-2020

In de nieuwste editie vind je interviews met Jan Paul Rutten en Chris Herteleer. Verder onder meer een mooie reportage over Drentse brouwers, een artikel over Rochefort en over brouwerij Oproer.

www.biermagazine.nl

Bier! Magazine top 30 2020