Brouwerijen Brouwers

De Schans blijft mooie bieren brouwen

20160521_153956.jpg
Bierbrouwerij De Schans in Uithoorn

Vorig jaar overleed Guus Roijen van Bierbrouwerij De Schans in Uithoorn. Volgens insiders een van de betere bierbrouwers van Nederland. Roijen breidde de activiteiten ook uit naar distilleren. Al in de beginjaren wilde hij een proeflokaal bij zijn brouwerij, maar de kerk aan de overzijde protesteerde tegen een horecabestemming. Toen die kerk werd gesloten lagen de kaarten plotseling heel anders. Tijdens een bezoek in 2013 vertelde Roijen dat het proeflokaal er zou komen. Zijn ziekte gooide echter roet in het eten. Helaas overleed de gepassioneerde brouwer eind vorig jaar. Wie hem niet heeft gekend, kan op YouTube een prachtig filmpje zien over deze brouwer.

Jet van Dalfsen, partner van Roijen, zet de zaak gelukkig voort. Erik van Dordrecht brouwt nu bij de Schans en de plannen voor een proeflokaal worden voortgezet. De verbouwing begint in oktober, dus in het voorjaar van 2017 zal het proeflokaal zeker open zijn.

De brouwerij maakt een aantal prachtige bieren, waaronder een Zomerbier, Schwarzbier, Stout, Rookbier, Saison, American Ale, Lentebier. Bij de brouwerij hoort ook een winkel met eigen bieren en honderden bieren van Nederlandse en buitenlandse brouwerijen.

20160521_154609.jpg
De winkel van De Schans

Onlangs werd, op initiatief van de website bieretiketten.nl, een prijs uitgereikt aan de meest empathische brouwer van Nederland. Die prijs werd postuum uitgereikt aan Guus Roijen. Een mooi verslag van die gebeurtenis hier.

Kijk voor meer informatie op:

https://www.facebook.com/schansbier