Frits Dunnink alcoholvrij
Alcoholvrij Bierboeken

De primeur van Frits Dunnink: het eerste boek over alcoholvrij bier!

Ook in dit coronajaar groeide het marktaandeel van alcoholvrij bier weer. De kwaliteit wordt beter, de keuze groter. Frits Dunnink schreef het eerste boek over alcoholvrije bieren. Een inspirerend boek vol goede top-5 en top-10 lijsten. Altijd fijn als je – om welke reden dan ook – een tijdje geen alcohol wilt drinken. Ook dan kan je van smaakvolle bieren genieten.

Alcoholvrij groeit al tien jaar op rij in horeca en retail en een aantal jaren met forse cijfers. In 2019 was het overall ‘slechts’ 3,6%, maar ook in 2020 is er weer groei. Je zou het een zekerheidje kunnen noemen. Een andere zekerheid is dat steeds meer mensen een gezonde levensstijl nastreven en dat alcoholvrij bier daar prima in past.

Frits Dunnink
Frits Dunnink

Goed nieuws

Toch is het aanbod alcoholvrij in de horeca en retail niet erg divers. Dat is minder goed nieuws. Maar er is ook goed nieuws en dat goede nieuws heeft Frits Dunnink vastgelegd in de 224 pagina’s van zijn boek ‘0.0 alcoholvrij in de Lage Landen’. In het kort: de kwaliteit wordt steeds beter en de inventiviteit van de brouwers groter, net als de variatie in het aanbod. En dan hebben we het nog niet over de smaak.

Bierschrijver krijgt verkering

Wie is Frits Dunnink?  Frits is biersommelier en noemt zich ‘Bierschrijver’. Die naam is hij sinds het begin van de coronacrisis echt gaan waarmaken. Op zijn blog bierschrijver.nl schrijft hij prachtige verhalen over bier en de bierwereld. Ook schreef hij de Bier Scheurkalender 2021. En tussen de bedrijven door schreef hij dus ook het eerste boek ter wereld over alcoholvrij bier, dat op 3 december verschijnt. Hoe dat komt? Hij kreeg ‘verkering’ met alcoholvrije bieren’, maar hij legt in het boek ook uit waarom hij niet wil trouwen.

Frits Dunnink alcoholvrij

Wat is ‘alcoholvrij’?

Maar waarover hebben we het, als we over 0.0 en alcoholvrije bieren praten? Per land bepaalt de wetgever wanneer een bier alcoholvrij mag worden genoemd. In de EU mag een bier dat maximaal 0,5% alcohol bevat alcoholvrij worden genoemd. België volgt die regel, maar Italië en Frankrijk zijn ruimhartiger. Daar mag een bier met een alcoholpercentage tot en met 1,2% nog alcoholvrij worden genoemd. Nederland is het strengst: maximaal 0,1% alcohol. Zit er meer alcohol in? Dan zijn het laag alcoholische bieren. Alleen bieren zonder alcohol mogen 0.0% worden genoemd. Het wordt allemaal haarfijn uitgelegd  in het boek ‘0.0 alcoholvrij bier in de Lage Landen’.  

Ik kreeg de gelegenheid het voor publicatie al te lezen. Een goed geschreven boek, dat is mijn eerste conclusie. Frits neemt ook de ruimte om de belangrijke aspecten van alcoholvrij bier te beschrijven. Dat doet hij in deel 1. Hij beschrijft zijn persoonlijke ‘reis’ van scepticus naar geïnteresseerd drinker van alcoholvrije bieren. De geschiedenis van alcoholvrij komt aan bod, evenals de brouwtechnieken. Dunnink sprak ook met brouwers als Willem van Waesberghe (Heineken), Ronald Vandestreek (Vandestreek Bier) en anderen. Hij neemt daarnaast veel ruimte voor een hoofdstuk over gezond leven.

Frits Dunnink
De groeicijfers liegen er niet om. (Bron: Nederlandse Brouwers)

Deel 2 is het deel waar iedere bierliefhebber profijt van zal hebben. Dunnink proefde samen met zijn collega-biersommeliers Jet van de Griendt (ook brouwer) en Sjors Kassing ruim honderd alcoholvrije bieren die via de Nederlandse (web)retail verkrijgbaar zijn.

Oude liefde om op terug te vallen

Wat het boek waardevol maakt is dat het laat zien dat we alcoholvrije bieren serieus kunnen nemen, dat ze in veel gevallen aangenaam zijn om te drinken en dat het aanbod steeds breder wordt. 

‘Vergelijk deze bieren niet met alcoholhoudende’, waarschuwt Dunnink. ‘Wanneer je je nieuwe verkering altijd maar blijft vergelijken met die ene oude vlam van vroeger, wordt het nooit wat met jullie relatie. Waarbij je liaison met ≤ 0,5% bier een voordeel heeft: wie zegt dat je op gezette tijden niet ook terug mag naar je oude liefde? Ik was sceptisch over alcoholvrij bier, tot ik me erin ging verdiepen. Ruim 75% van de geproefde bieren vonden we goed genoeg om er meer dan een glas van te drinken. Er valt echt wat te beleven qua smaak.’ 

Zo gingen de biersommeliers te werk

De bieren werden niet blind geproefd omdat de productietijd dat niet toeliet. Verder gingen de sommeliers te werk zoals bij het proeven van alcoholhoudende bieren ook doen. Ze beschreven wat ze zagen, roken en proefden. Ze gaven ook cijfers en deelden de bieren in groepen in. Dat maakt het voor de lezer gemakkelijk

Dit zijn de meest positieve uitschieters volgens biersommelier en auteur Frits Dunnink:

1.  Cervisiam – Passion Icon

2.  Nøgne Ø – Svart/Hvit

3.  Krombacher – Pils Alkoholfrei

4.  Mikkeler – Energibajer

5.  Jever – Fun

Wil je een voorbeeld van lijstjes zoals je die in het boek kunt aantreffen? Hier een top-10 van de categorie Blond & Hop.

Een overzicht van de best beoordeelde bieren uit de familie van IPA’s.

  1. Insel Bräu Surfers Summer Ale
  2. VandeStreek Playground Non Alcoholic IPA
  3. Brewdog Nanny State
  4. Cervisiam Designated Driver
  5. Van Moll Wanderlust
  6. Riegele IPA Liberis 2 + 3
  7. Jopen Non IPA
  8. Insel Bräu Snorkelers Sea Salt IPA
  9. Heidebrouwerij Vosblond
  10. Mikkeller Weird Weather NA Hazy IPA

En hoe ziet een beschrijving van die ruim 100 bieren er dan uit? Lees de mening van de sommeliers over Budels Malty Dark

BUDELS MALTY DARK 0,0%

BROUWERIJ -Budelse Brouwerij, Budel (NL)

CATEGORIE – donker en geroosterd

ABV – 0,0%

VERKRIJGBAAR BIJ – Beerwulf, Mister Hop

BEOORDELING – 8,6

PROEFNOTITIE – Voor heel wat Nederlandse bierconsumenten is Budels waarschijnlijk een ‘dark horse’. Toch is dit een brouwerij met een rijke traditie. In 2020 vierde het familiebedrijf zelfs zijn 150-jarige jubileum. Van de jubilaris proefden we ook Malty Dark 0,0%. In het glas maakt het een robuuste indruk: helder en donker amberkleurig, wegtrekkend schuim met grove bellen. We herkennen in de geur aroma’s van wort en mout, maar ook tonen die ons doen denken aan een kruidig soort suikerstroop en bruine kandij. In de smaak voert mout ook de boventoon, niet alleen met zoet maar ook met licht gebrande bitters. Daarnaast is er een zekere kruidigheid die dit bier iets prettig fris geven. Malty Dark 0,0% bevat mild prikkelend koolzuur. De afdronk is licht bitter en zoetig, maar toch zuiver. Al met al vinden we dit een hele prettige kennismaking met een geslaagd alcoholvrij bier van Nederlandse makelij. Het smaakt naar meer. Waarom is dit bier niet breder verkrijgbaar?

Frits Dunnink, 0.0 alcoholvrij bier in de Lage Landen’, Uitgeverij Edicola, 224 pagina’s, 18,95.