Brouwerijen

CRAFT congres: kleine brouwers willen kwaliteitsslag maken

Tijdens de Dutch Craft Beer Conference (DCBC) was het thema ‘good to great’. Kwaliteit stond centraal, maar er was ook aandacht voor verpakken. Niet zo gek misschien omdat CRAFT-voorzitter Jos Oostendorp naast brouwer ook verpakkingskundige is. Voor Entree sprak ik met hem over de actuele thema’s bij de CRAFT-brouwers.

Natuurlijk, statiegeld op blik en accijnzen vragen de aandacht van de brouwers, maar kwaliteit stond toch centraal op de Dutch Craft beer Conference. Voorzitter Jos Oostendorp: “Ik vind het kwaliteitsdossier enorm belangrijk en dat zie je ook terug in het programma, maar natuurlijk zijn we op dit moment ook bezig met het accijnsdossier omdat er – als er niets verandert – echt gewoon een accijnsverhoging komt voor de kleinere brouwers. Dat gaat uiteindelijk gevolgen hebben voor de prijs die de consument betaalt in horeca en retail. Op zo’n verhoging zit natuurlijk niemand te wachten.”

Leden keren terug

Oostendorp ziet leden die waren afgehaakt tot zijn grote vreugde weer terugkeren. Dat heeft alles te maken met de lastige dossiers waarmee brouwend Nederland op dit moment te maken heeft. “Het is niet zo dat wij antwoord hebben op alle vragen, maar het is belangrijk dat je gezamenlijk optrekt en dat je bij een club hoort. En dat zie je ook hier vandaag op het congres.”

Kwaliteit het belangrijkst

Terug naar kwaliteit. CRAFT heeft alweer enige tijd geleden een commissie kennis & innovatie in het leven geroepen die leden gaat helpen om de kwaliteit te optimaliseren. “Wij vinden aandacht voor kwaliteit essentieel. Als je geen constante kwaliteit levert, krijg je klachten uit de retail en horeca en dat straalt op de hele sector af. Wij bieden de leden dus veel seminars en kennissessies op het gebied van kwaliteit. Het is in Nederland namelijk heel makkelijk om je als brouwer te vestigen. Je schrijft je in bij de kamer van koophandel, je meldt je aan bij de NVWA en je regelt met de douane een AGP (accijnsgoederenplaats) en vervolgens ga je brouwen. Veel brouwers denken ook dat als ze hun eerste brouwsel hebben gemaakt, dat ze een brouwer zijn. Maar niets is minder waar. Er is nog teveel ondermaatse kwaliteit en daar willen we als CRAFT heel hard aan werken en dat willen al onze leden ook. Kwaliteitsverbetering is echt een reden om lid van CRAFT te worden. Ook naar de horeca toe is dat een belangrijk signaal, want als in de horeca een glas wordt teruggegeven omdat het bier niet goed is, raakt dat ook de betreffende horecazaak.”

CRAFT helpt brouwers

Oostendorp geeft aan dat het lidmaatschap van CRAFT een begin is. “Als je lid wordt van CRAFT dan zegt dat niet dat je een goede brouwer bent, maar dat je een goede brouwer wilt worden. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat onze leden aan alle wettelijke eisen voldoen, maar we hebben natuurlijk geen zicht op de systemen die de brouwers in huis hebben. Dat betekent dat we ook geen zicht hebben op de kwaliteit die ze daarmee afleveren. Kwaliteit zie je daarom terug in het congresprogramma. Het thema is goed naar geweldig maar dat is wat gechargeerd. Uiteindelijk gaat het erom dat je van een beginnende brouwer een goede brouwer wordt.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een ander thema dat veel aandacht kreeg. Zo gaf Willem van Waesberghe, Global Heineken Master Brewer een sessie over water- en energiebesparing in de brouwerij. Hij maakte duidelijk dat duurzaam werken ook gewoon kostenbesparingen oplevert. Duurzaamheid kwam ook terug in andere onderdelen. Oostendorp: “Meermalig te gebruiken vaten voor kleine brouwers is ook een thema. dat kan alleen als er een heel goed systeem is – en dat is er nu -waarbij de reiniging goed is geregeld. Dat biedt ook een kans om duurzamer te werken.”

Willen van Waesberghe

Kopzorgen over accijnzen

Een nieuwe meetmethode – niet de graden Plato maar het alcoholgehalte per volume is het uitgangspunt – maakt veel los. De toezegging was dat de Nederlandse brouwers niet méér accijns zouden gaan betalen bij invoering van de nieuwe meetmethode, maar voor kleine brouwers pakt de nieuwe regeling rampzalig uit.De echt zware bieren, vaak gebrouwen door kleine brouwerijen, worden namelijk zeer zwaar getroffen ondanks dat kleine brouwers een korting krijgen. 10% alcohol betekent € 69,30 accijns per hectoliter. Dat betekent bijvoorbeeld dat triple IPA’s en zware stouts duurder worden. De accijns per hectoliter gaat voor kleine brouwers van € 43,92 (oude methode) naar € 69,30. Dat is zo’n 25,4 eurocent meer accijns per liter, dus meer accijns per glas of fles.Bier duurder In het algemeen wordt de accijns 5% hoger, berekende EY. De bierwereld gaat in z’n totaliteit dus al meer accijns betalen. ‘Maar voor kleine brouwerijen is de verhoging gemiddeld 20%, hebben we berekend”, zegt Oostendorp. “En dan is de toegezegde korting van 7,5% voor kleine brouwerijen al meegerekend. We zijn in gesprek met de staatssecretaris. De consument gaat de accijnsverhoging uiteindelijk betalen in de horeca en dat is dan juist bij de bieren van kleine brouwerijen het geval. Een belastingvereenvoudiging voor de douane, levert dus een probleem op voor de kleine brouwers.”

Statiegeld

Statiegeld op blik komt er en dat is vooral een retaildiscussie. Maar ook in de horeca wordt bier uit blik geschonken. En de gevolgen voor import en export zijn ook nog niet opgelost. “Dat is nog steeds niet helemaal geregeld en we praten er nog over. De vraag is: wie betaalt dan het statiegeld. Ik ben nu deelnemer in een werkgroep van het Afvalfonds, maar het is erg laat. We hadden hier vorig jaar al over moeten praten. Ik weet nog niet helemaal zeker hoe dat gaat uitpakken. Terwijl 31 december 2022 de wettelijke deadline is.”

De directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken gaf ook een presentatie op het congres.

De CRAFT-voorzitter is medeaandeelhouder van brouwerij Brouwersnös in Groenlo, maar hij is er niet meer actief als directeur. “Momenteel besteed ik zeker twee dagen per week aan mijn CRAFT-voorzitterschap, dus het komt goed uit dat ik me niet hoef te bemoeien met de dagelijkse leiding van Brouwersnös.” Als ex-verpakkingsverantwoordelijke bij Grolsch combineert Oostendorp verpakkings- en brouwkennis. In deze tijd een perfecte combinatie.

Ulrike Genz van Schneeeule gaf een mooie presentatie over Berliner Weisse.

Geschreven voor Entree n.a.v. CRAFT-congres.