Verpakkingen

Corona-blikjes: van sixpack naar multipack in kokervorm

Biermaker Grupo Modelo (Mexico) komt met een ​​innovatieve benadering van het kunststofafvalprobleem. De oplossing is een nieuw in elkaar grijpend bierblikontwerp dat de sixpack-ringen van het merk zal vervangen. Met schroefdraad zijn de Corona-blikjes te koppelen en wordt de stap gemaakt van sixpack naar multipack in kokervorm. De consument bepaalt de lengte.

Het ontwerp en de campagne voor de nieuwe ‘Fit Packs’, een samenwerking tussen de maker van Corona en het Amerikaanse reclamebedrijf Leo Burnett, won maandag een bronzen leeuw tijdens het Cannes Lions International Festival of Creativity in Frankrijk. Marketing vice-president Carlos Ranero van Grupo Modelo’s moedermaatschappij Anheuser-Busch InBev verklaarde in een korte video waarin de campagne wordt gepresenteerd, dat de drankenindustrie elk jaar meer dan 15 miljoen ton plastic verpakkingen produceert, waarvan een groot deel terechtkomt in de oceanen.

Nieuw ontwerp

Ranero wees erop dat hoewel andere oplossingen zijn getest om de plastic ringen te verwijderen, alternatieven onvermijdelijk inzet van andere materialen vereist, die ook afval genereren. Om het probleem te omzeilen hebben Corona’s nieuwe blikjes geen verpakking nodig om ze bij elkaar te houden.

In plaats daarvan heeft het bedrijf de blikken zelf opnieuw ontworpen, zodat de consument de bovenkant van elk blik in de bodem van een ander kan schroeven, waardoor een stapelbare toren van maximaal 10 bierblikjes wordt gemaakt. Ranero voegde toe dat vanwege het draagbare karakter van de in elkaar grijpende blikken, het niet nodig zal zijn om plastic zakken te gebruiken om ze te dragen.

Open source

Corona-merkregisseur Clarissa Pantoja zei dat het bedrijf hoopt niet alleen het eigen gebruik van plastic te elimineren, maar ook een revolutie teweeg te brengen in de verpakkingsaanpak van de hele drankenindustrie. Ze zei dat Corona haar blauwdrukken voor de in elkaar grijpende blikjes open source gaat maken, zodat andere bedrijven ook hun impact op het milieu kunnen verminderen. Of de supermarkten er blij van worden is de vraag. Sixpacks in de schappen plaatsen is eenvoudiger dan losse blikjes. Maar wellicht zal shelfready karton de oplossing zijn. Dozen met losse blikjes komen dan in het schap ter vervanging van sixpacks.

Andere campagnes

De nieuwe Fit Packs zijn niet de eerste poging van Corona om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Eerder deze maand lanceerde het merk Desplastifícate, een campagne om deze zomer twee miljoen vierkante meter strand schoon temaken in 23 landen.

In een andere campagne die begin juni werd gelanceerd, werkte het bedrijf samen met de milieuorganisatie Parley for the Oceans voor de campagne Corona Better World. Consumenten in Mexico, de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Brazilië kunnen drie lege PET-plastic flessen inruilen voor één fles bier.

Daarnaast zal Corona een vierkante meter strand schoonmaken voor elk verkocht sixpack van een campagnebier in beperkte oplage speciaal voor het initiatief.

Vorig jaar probeerde de brouwer het plastic in de sixpack-ringen te vervangen door een biologisch afbreekbaar product. Een proefprogramma werd uitgevoerd in samenwerking met Parley for the Oceans.