Biercultuur Bieren

Column: Herwaardering voor lagers


Onderstaande column schreef ik voor horecavakblad Entree.

Eerder gepubliceerd in Entree (augustus)

Laatst stond ik weer voor een goed gevulde bierkast bij een lokale slijter. Wat een keuze en wat een diversiteit aan smaken! En wat een visuele explosie ook. Blikken en flessen in heftige kleuren schreeuwden om mijn aandacht. Twintig jaar geleden droomde ik ervan en nu heb ik keuzestress. Hetzelfde overkomt me in een horecazaak met een goede bierkaart. Hier niet de verleiding van al die uitbundige verpakkingen, maar wel van een mooie en lange bierlijst en van krijtborden met verleidelijke bieren.Ik ben het gewoon gaan vinden dat ik altijd maar kan kiezen en ik ben een van de bierdrinkers die niets tegen pils heeft, maar er gewoon (bijna) nooit meer aan toe komt een pils te drinken. Ik ben ook van een generatie die na een decennialange dominantie van pils (alleen in het najaar een bockbier en verder niets) er ook wel even genoeg van had.

Heineken wild lager

Maar de afgelopen jaren is mijn waardering voor het biertype pils weer gestegen. Dat begon een paar jaar gelegen met het Heineken Wild Lager project van Willem van Waesberghe, de ‘master brewer’ van Heineken. Hij brouwde het Heineken bier met een in Patagonië gevonden wilde gist, de moedergist van de Heineken A-gist. Het resultaat was verrassend. Ik weet nog dat een zaal vol internationale bierschrijvers, op bezoek in Amsterdam voor een conferentie, er enthousiast op reageerde.Ook de Nederlandse craftbrouwers wagen zich steeds vaker aan een pils en erkennen dat het een van de moeilijkste biertypen is om te brouwen. En pils is natuurlijk niet voor niets nog altijd het populairste biertype.

Herwaardering

Langzaam maar zeker nemen de kleine brouwerijen een pils op in hun portfolio. Daarnaast breidt de aandacht zich uit naar de voorlopers van pils, zoals märzen, Münchener  en Vienna lager. In Amsterdam is zelfs een nanobrouwerij (en brouwerijhuurder voor de grotere batches) helemaal gespecialiseerd in wat internationaal ‘lagers’ worden genoemd: bieren die net als pils ondergistend zijn gebrouwen. Oude biertypen krijgen hier, bij brouwerij Bierverbond,  een nieuw leven: vienna, märzen, dortmunder. Ook Maallust in Veenhuizen brouwt een prachtige Vienna Lager. Poesiat & Kater brouwt een Münchener. Al sinds 1953 brouwen Alfa en Gulpener een Dortmunder. Gulpener doet dat helaas alleen nog incidenteel.

Münchener bier van Amstel. Nog tot 1 november te zien op de tentoonstelling ‘Amsterdam, stad van bier en brouwers’ in Amsterdam Museum.

Stap verder

Herwaardering dus voor historische lagers en voor pils. Een stap verder gaat Peter Rouwen van Brouwerij Noordt. Samen met Beerwulf ontwikkelde hij het LagerLab. Hij brouwde zes klassieke bovengistende bieren als lager. Verrassende smaken en een hoge doordrinkbaarheid, die zo kenmerkend is voor lagers. Dit is een volgende fase, want in feite zijn hier nieuwe lagerbiertypen geïntroduceerd. Het gaat dus interessant worden om als horecaondernemer voor je bierkaart eens goed naar de categorie lagers te kijken.