Circus MAximus
Bieren

Circus Maximus: de terugkeer van Monkey Python

Maximus Brouwerij uit Utrecht presenteerde op 25 maart bij De Bierverteller in Utrecht de tweede versie van haar succesvolle Monkey Python bier in de Circus Maximus reeks, nu als Brett I.P.A (6,2%). Deze Brett I.P.A. is hazy en okergeel van kleur en heeft de fruitigheid en hoppigheid van ananas en citrus.

Met een kruidige en ietwat droge afdronk is het bier bijzonder funky, evenals de eerder gebrouwen Brett Pale Ale. Het blik mag er trouwens ook zijn. De verpakkingen in deze serie zijn kunstwerkjes.

In Circus Maximus krijgen bestaande bierstijlen extra magie in smaak, uitstraling en artwork mee. Monkey Python Brett I.P.A. is verkrijgbaar op blik (33cl).

Circus Maximus
Monky Python Brett IPA


Maximus werkt al langer samen met speciaalzaak De Bierverteller in Utrecht. Voor deze bijzondere bierspeciaalzaak heeft Maximus het bier Sterk Water met kurkuma en groene jasmijnthee gebrouwen. Het bier is een eerbetoon aan de overleden oprichter Tomas Schroën. Een deel van de opbrengst van dit bier gaat naar Stichting Support Casper voor onderzoek naar alvleesklierkanker. 

2020: het eerste Circus Maximus bier 

Maximus Brouwerij presenteerde in 2020 “Circus Maximus”, een serie bijzondere bieren, waarbij bestaande bierstijlen extra magie in smaak, uitstraling en artwork meekrijgen. Het eerste bier in de serie was Psycho Cyclops – New England Hopfenweizen (6.5%). Dit bier biedt een ‘gekmakende’ kruising van bierstijlen, waarbij de tropisch hoppige fruitigheid van een New England I.P.A. wordt gecombineerd met het romige, bananige en kruidige van een Duitse Hefeweizen.’ De Circus Maximus bieren zijn op blik (33cl) in een gelimiteerde oplage verkrijgbaar.

Circus Maximus
Psycho Cyclop N.E. Hopfenweizen

“Gekke en intrigerende kanten”

Ewald Visser, directeur van Maximus zei bij de introductie in 2020: “De Circus Maximus serie is geïnspireerd op onze missie om mensen samen te brengen en ze te laten genieten van aparte dingen. Hierbij moet iedereen vrij zijn om zijn of haar gekke en intrigerende kanten te tonen. Iedereen heeft wel iets bijzonders en wil wel eens iemand anders zijn om 24.00 uur ’s nachts… Voor mij is het een metafoor en een ode aan het leven.
De serie biedt Maximus nog meer mogelijkheden om onze verhalen te vertellen en onze bieren te laten ontdekken. Kwaliteit staat, net als bij onze vaste bieren altijd voorop, maar qua creativiteit gaan we hier een stapje verder met altijd verrassende smaakbelevingen en een bijpassende artistieke stijl van onze vaste designer Ed van Oosterhout (Leffe Goldstein). Deze past bij onze bestaande stijl, maar is uitgesprokener en met nog meer kleur op de wangen.” 

Circus Maximus introducties in 2020

Daarna presenteerde Maximus de Mino Souro – Sour Ale (2,1%), in de Circus Maximus serie. Mino Souro is een laag alcoholische, verfrissende sour ale met een bloemige hop en een verfrissend zuurtje. Daarna volgden Bling Bling White Stout (8,7%) en White Fox Schwarzbier met Passiefruit (5,2%). Deze werden gepresenteerd als een zwart/wit duo.

Circus Maximus
White Stout

De laatste introductie in 2020 was Space Cowboy Imperial Matcha Porter (9,5%). Dit stevige bier op blik was een vervolg op een eerdere ‘Sencha Porter’ collab met Gigantic Brewing Co. uit Portland en mede geïnspireerd door de groene ‘matcha-flavoured KitKats’ uit Japan. Een mooie, volle en zoetige imperial porter met hints van chocola, groene thee en met lichte vanille in de afdronk. Gebrouwen met lactose, cacao nibs en Japanse Sencha thee.  

Circus Maximus
Space Cowboy

Circus Maximus in 2021

Ook vorig jaar waren er introducties in de Circus Maximus-serie. Wicked Crystal Kefir Sour Ale (3,9%), eerder bekend als Sour Crystal Meth (de naam werd aangepast door de opkomst van de verwoestende gelijknamige drug) is een friszure Berliner Weisse op basis van kefir. Het bier heeft een aparte ‘kettle souring’-vergisting ondergaan met een probiotische waterkefir cultuur, bestaande uit vele (melkzuur)bacteriën en gisten. Een laag alcoholisch en lichttroebel bier boordevol smaken van grapefruit, pompelmoes, tropisch fruit en een friszure kick. Wicked Crystal is gedryhopt met Mosaic en Galaxy. 

Circus Maximus
Wicked Crystal Sour Ale

Monky Python 2021

Monkey Python (nu dus teruggekeerd als Hazy Brett IPA) was het 7e bier in de Circus Maximus reeks op blik. De Monkey Python is een crispy, licht funky en iets droge pale ale met een witte wijnachtig fruitprofiel met tonen van ananas, groene meloen en abrikoos. Na de hoofdvergisting van het bier zorgt de wilde ‘Brettanomyces’ gist voor een bijzonder mooie smaakevolutie, vergelijkbaar met b.v. het welbekende ‘Orval’ bier. Voor wat extra fruitigheid is het bier nog gedryhopt met Galaxy, Citra en Sabro hop. 

Het achtste bier in de Circus Maximus reeks was ‘Hocus Focus’ een non-alcoholic sour ale (0,6%) in de Circus Maximus reeks met bieren op blik. Hocus Focus heeft een bloemige hop en is een mooi en verfrissend bier met alle eigenschappen als bitter, zuur, fruitig en moutig, maar dan met maar 0,6%! Gebrouwen met Simcoe en Cascade hop.

Circus Maximus
Hocus Pocus

Stonecold

De Stone Cold Crazy (6,5%) was bij introductie in juni 2021 de eerste ‘Cold I.P.A.’ op blik in Nederland, een nieuwe stijl overgekomen van de Amerikaanse West-Coast met haar typische en heldere IPA’s. Door de extra koude vergisting met een lagergist (geen IPA dus eigenlijk, maar een IPL) en toevoeging van rijstvlokken is dit bier droog, erg crispy en heel ‘hop-forward’ en ‘Wester than West-Coast’. De hoppen Idaho 7, Simcoe en Citra hebben dankzij hun lichte body vrij spel en zorgen voor een explosie aan citrus, steenfruit, dennennaalden en tropisch fruit.

Circus Maximus
Stone Cold IPA

Zomercircus

Het Circus draaide op volle toeren in 2021 want in de zomer volgden Fruity Phoenix Hybrett Blend (6,5%) en Mango Sticky Rice Pale Ale (6%)

“De Fruity Phoenix Hybrett Blend (6,5%) is een blend van een funky brett pale ale op abrikozen en een kettle sour vergist op zure kersenpuree. Deze ‘hybrett blend’ brengt funk, bitter, abrikoos en zure kers mooi samen in een bier dat kleurt als de ondergaande zon. Een echt zomers bier met veel fruit. Met op het blik een uit de as herrezen dame met een wat donker karakter. Ze kijkt streng, maar is een lieverd die zich met veel fruit en vrolijkheid blootgeeft.”

Circus Maximus
Fruity Phoenix

“Mango Sticky Rice Pale Ale (6%) is een bierticket to-the-tropics gebaseerd op het gelijknamige Thaise dessert. De ‘deconstructed’ bierversie bevat alle ingrediënten die je ervan mag verwachten: een volromige smaak met een zoetje waarin veel mango, verse èn geroosterde kokos, gepofte rijst en melksuiker tevoorschijn komen. Een mooie biscuitachtige basismout, fruitige hoppen als Sabro en Bru-1 en de Verdant Ale gist maken het geheel af. Met een lenige acrobate op het blik die zich in bochten wringt om maar niets van dit fruitige bier te missen!”

Mango Sticky Rice

Barley Wine als finale

De laatste introductie in de Circus Maximus serie in 2021 was een kerscadeau. Bling Bling Barley Wine (10%) is een stevig en hartverwarmend winterbier met de smaken van toffee, koek, karamel en gedroogd fruit. Het amberkleurige bier is ondergistend en hoog in de alcohol. Vol en zoetig waardoor de romig-moutige smaak nog wordt benadrukt. Volgens de brouwer met veel bling-bling mouten gebrouwen zoals vienna, carared, honey biscuit en melanoidin. Deze barley wine kan, net als wijn, ook nog even blijven liggen voor een verdere smaakevolutie.

Circus Maximus
Barley Wine

Circus Maximus in 2022

In 2022 gaan de introducties door. Met Space Cowboy Imperial Stout introduceerde Maximus Brouwerij eerder dit voorjaar “de Keizer onder haar bieren” in Circus Maximus. Deze ‘American Imperial Stout’ is met 11% het zwaarste bier in de Circus-reeks tot nu toe. Gitzwart, flink roasty, volzoet en met een stevige hopbitter. Met complexe smaken van o.a. koffie, gebrande karamel en honingdrop. 

Circus MAximus

Liefhebbers zullen het jammer vinden dat het steeds om gelimiteerde edities gaat. Maar Circus Maximus komt steeds weer met nieuwe voorstellingen.