Brouwersnös Einbeck bockbier
Bieren Bockbier

Brouwersnös brouwt opnieuw bockbier met Einbecker Brauerei

Om de jarenlange hechte vriendschap tussen de brouwerijen Einbecker en Brouwersnös uit Groenlo te vieren, hebben ze voor de 2e keer in successie samen een bockbier gebrouwen. Deze collab wordt in beide landen verkocht en gedronken. Het etiket van het bockbier is dan ook tweetalig, waarop beide historische kerkgebouwen uit Groenlo en Einbeck een plekje kregen. 

Het persbericht meldt: “Velen van ons denken nog altijd dat bockbier iets met een bok of geit te maken heeft. Fout! Helemaal niks. De naam bockbier komt van deze Duitse Brauerei, uit Einbeck dus. Het bier uit Einbeck werd in Middeleeuws dialect verbasterd tot Aonpock, werd later Ainbock en ten slotte tot Bockbier.“

Deze versie is in strijd met de geschiedenis, weet iedereen die het nieuwe boek ‘Het Bockbierboek’ gaat lezen.

Bock uit München of Einbeck?

Het persbericht vervolgt: “Het allereerste bockbier ter wereld werd dus gebrouwen in Einbeck, al in 1378, meer dan 600 jaar geleden. Daarom mogen ze zich met recht noemen: Die Mütter aller Bockbiere. En om die reden zijn ze er bij Brouwersnös echt wel een beetje trots op om samen deze collab te brouwen.”

Ook dit klopt niet helemaal. In Einbeck werd een bier van zeer hoge kwaliteit gebrouwen. In München werd Einbecker bier gedronken en later wilde men het er zelf brouwen. Daar werd het woord Einbeck verbasterd tot ambock en later bock. Maar het bier uit München dat vervolgens ontstond was donker van kleur en ondergistend terwijl het Einbecker bier licht van kleur was en bovengistend. De naam bock werd dus niet gegeven aan een exacte kopie van het Einbecker bier. Het blokbier dat in de 19e eeuw naar Nederland kwam was de Münchener variant en de Nederlandse brouwers gaven daar weer hun eigen draai aan. Einbeck is de bakermat van een wat zwaarder en hoogkwalitatief bier, dat in München een gedaanteverwisseling onderging en als bock bekend werd. Onze bock heeft dus meer te maken met München dan met Einbeck, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Brouwersnös heeft gewoon een prachtige samenwerking met een beroemde brouwerij.

Fruitig bockbier


Maar desondanks kan je op een fijne collab rekenen, want het zijn twee kwaliteitsbrouwers. Brouwersnös Einbeck Bock is een volmondig, stevig, zachtzoet en fruitig bier. “Een Bock zoals het bedoeld is. Verkrijgbaar vanaf half september in horeca, slijter en supermarkt.”

Brouwersnös Einbeck bockbier

Foto: Rob Porskamp van Brouwersnös met het nieuwe bockbier