Alt Bieren Brouwerijen Brouwers Events Uncategorized

Brouwers vieren week NL Bier met De Alliantie Alt

Nederlandse brouwers hebben de krachten gebundeld voor ‘typisch Nederlands bier’
Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company brouwden samen De Alliantie Alt, een nieuw bier ter ere van de Week van het Nederlandse Bier.

Morgen start de Week van het Nederlandse Bier. Aanleiding voor Brouwerij Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company om gezamenlijk een nieuw bier te brouwen. De bevriende brouwers introduceren eenmalig ‘De Alliantie’, een Altbier met een fris, hoppig én bitter karakter van 5,9% alcohol.

Met de co-brew nemen de twee brouwerijen deel aan de door Bierburo geïnitieerde bierwedstrijd ‘Nederlands Nieuwe’, een wedstrijd waarin Nederlandse brouwers gevraagd wordt om een nieuw bier te brouwen, met een typisch Nederlands karakter.

Altbier

De inspiratie voor ‘De Alliantie’ wortelt in Venlo en omstreken, waar in 1753 voor het eerst Altbier gebrouwen werd. Een belangrijke brouwerij was ‘La belle Alliance’, die mede de inspiratie is geweest voor de naam van dit bier. Momenteel is Altbier een enigszins vergeten biersoort, waaraan Gerard van den Broek en Steve Gammage nu hun eigen twist geven.

Van oudsher is Altbier een troebel en amber- tot koperkleurig bier met een moutig karakter van karamel en toast en een mooie bitterheid. De Alliantie is net als het traditionele Altbier een bovengistend bier. Tijdens het brouwen van dit bier is een basis van pilsmouten en speciaalmouten gebruikt. Deze mouten geven het bier de gewenste amberkleur, de gewenste moutsmaken en het alcoholgehalte van 5,9 %.

Eigen twist

De eigen twist van Gerard en Steve zit ‘m in de gebruikte gist en hopsoorten. Ze hebben het Hertog Jan gist gebruikt, wat het bier een fruitig karakter geeft. De Hallertau hop maakt het bier fruitig met tonen van honingmeloen en aardbei. De hopsoort Mosaic geeft hoge bitterwaarden en kenmerken van citrus, tropisch fruit en bosbessen. Samen geven deze hopsoorten het bier een stevige bitterheid, waardoor het qua smaak en afdronk richting een mooie IPA gaat.

‘De Alliantie’ is vanaf donderdag 31 mei in zeer gelimiteerde oplage verkrijgbaar via de website van Bronckhorster, www.bronckhorster.beer.