Brouwerijen

Nieuwe brouwerijen voor Maastricht, Sittard en misschien Roermond

In 2003 sloot de laatste brouwerij van Maastricht, toen Heineken voorgoed de poorten van Brouwerij De Ridder sloot. Met museumbrouwerij Bosch en twee andere brouwerijhuurders, heeft de stad wel speciale bieren, maar gebrouwen wordt er pas als straks de Maestrichter Brouwerij de ketels opstookt. En als de plannen van Alfa-directeur Harry Meens doorgaan komen er nieuwe brouwerijen en krijgt Maastricht in de toekomst net als Heerlen een Beerkompanie, evenals Roermond en Sittard (waar brouwerij Ambrass aan een brouwerij in het centrum werkt en contractbrouwerij InBier binnenkort opent).

Ashampoo_Snap_2016.06.15_07h45m07s_001_
Harry Meens heeft de ambitie om de Beerkompanie uit te breiden

Beerkompanie

Als alle plannendoorgaan wordt het voor de bierliefhebber een feest om in Limburg te zijn. Vanouds al de provincie met een mooie biercultuur, maar die gaat nog beter worden. Eind mei vertelde Harry Meens van de Alfa Brouwerij aan dagblad De Limburger dat hij het concept van microbrouwerij De Beerkompanie in Heerlen (waar slechts eens in de 6 weken wordt gebrouwen), zou willen uitbreiden naar Sittard, Roermond en Maastricht. Uit zijn woorden valt op te maken dat Sittard bovenaan zijn verlanglijstje staat, maar dat er dan wel een mooi pand in het centrum beschikbaar moet komen. Volgens Meens hoort iedere stad zijn brouwerij e hebben.

Ashampoo_Snap_2016.06.15_07h51m49s_005_
De Meastrichter Brouwerij is in aanbouw

Dat een stad als Maastricht met zijn rijke brouwhistorie nog geen brouwerij heeft, is verbazingwekkend. Overal in Nederland schieten de brouwerijen als paddenstoelen uit de grond, maar uitgerekend Maastricht blijft achter. Ooit waren er planen om op kleine schaal te gaan brouwen in de Oude brouwerij van Bosch in Wijck, maar dat is nooit gerealiseerd.

De Maestrichter Brouwerij bouwt op dit moment echter aan een eigen brouwerij en zal straks de status van ‘brouwerijhuurder’ veranderen in ‘brouwerij’. Als dan de plannen van Alfa ook meer vorm gaan krijgen kan Maastricht zomaar een tweede brouwerij tegemoet zien.

Sittard

Met Ambrass heeft Sittard al een brouwerij, maar de bevindt zich nog wel op het niveau van keuken/garage. De mensen achter Ambrass werken echter hard een brouwlocatie in het centrum, waar ze ook meer brouwcapaciteit gaan creëren. Als in augustus dan ook contractbrouwerij In Bier open gaat, heeft Zuid-Limburg er opeens een paar stadsbrouwerijen bij.

 Gouden tijden herleven.

Ambrass
Brouwerij Ambrass opent een brouwerij in het centrum van Sittard