De bieren van Brouwerij Zuidt
Bieren Brouwerijen Pale Ale Red Ale Red Ale

Brouwerij Zuidt brengt leven in de brouwerij in het centrum van Maastricht

De nieuwe Maastrichtse brouwerij Zuidt wil tegen de gevestigde orde aanschoppen met wat minder traditionele bieren, want beide brouwers vinden het zuiden te traditioneel. Ze gaan zich toeleggen op wat minder zware bieren en ze gaan zich richten op foodpairing.

Eigenlijk is brouwerij Klinker, die met een 50-literinstallatie boven een café in de binnenstad brouwt de eerste, maar brouwerij Zuidt begint binnenkort met een 250 liter brouwinstallatie op het terrein van de Tapijnkazerne en heeft plannen voor een proeflokaal. Dat wordt dan de eerste serieuze bierhotspot in Maastricht.

De brouwers van brouwerij Zuidt zijn al actief, maar nu nog als huurbrouwer. Binnenkort brouwen ze echt in Maastricht en ze zijn bezig met de voorbereiding van een brewpub. Die moet dan komen boven een bestaande horecagelegenheid, Brasserie Tapijn.

Bas Jacob
Bas Jacob

Angelsaksisch

Wie zijn de twee initiatiefnemers? Ze zijn beiden net afgestudeerd, Bas Jacob en Hein van Baast, maar ze hebben al ervaring met bierbrouwen. Bas Jacob heeft een jaar Nieuw-Zeeland gebrouwen en Hein van Baast in Ierland. Geen wonder dus dat ze een voorkeur hebben voor de Angelsaksische bierstijlen. De twee brouwers hebben ook nog zes maanden stagegelopen bij brouwerij Maximus in Leidsche Rijn, waar de bieren nu nog gebrouwen worden.

Vernieuwen

Volgende maand beginnen ze met proefbrouwen. Ze hebben een roerketel en een warmtewisselaar gekocht en een eigen filter gemaakt. Voor het gisten en lageren hebben ze transporttanks uit de zuivel gekocht. “Wij zijn de eerste Maastrichtse brouwerij die gaat vernieuwen en die de stap naar craftbeer maakt. In het zuiden is het allemaal wat traditioneel en zijn de speciaalbieren vooral dubbels en tripels”, zegt Bas Jacob. Hij was op de horecavakbeurs Horecava aanwezig met een aantal andere studenten van de hogeschool HAS in Den Bosch.

wp-1484244228305.jpg

Mosa vijf, Via zes

Jacob vertelt dat hij wel een ambachtelijk pils had willen brouwen maar dat daarvoor de kosten te hoog zijn en daarom is gekozen voor een India Pale Lager, de Mosa Vijf, waarbij het getal staat voor het alcoholpercentage. Het is een ondergistenbier met tropische hoparoma’s en een hoge bitterheid. Het andere bier dat momenteel wordt gebrouwen is de Via Zes, een “Dutch Red Ale”.  Een bovengistend bier van 6 vol. % alcohol, gebrouwen met geroosterde mouten en fruitige en kruidige hoppen.

Rebels en eigenzinnig

Bas Jacob geeft aan dat hij en zijn brouwpartner rebels en eigenzinnig willen zijn. “We maken duidelijke keuzes, bijvoorbeeld door de traditionele bierstijlen te mijden en geen hoog alcoholische bieren te brouwen. Ons volgende bier zal 4% alcohol bevatten en hoger dan 7% zullen we waarschijnlijk niet gaan.” De jonge ondernemers hebben de etiketten voor een bieren zelf ontworpen en ze gaan zich zoals gezegd focussen op een bieren die goed met maaltijden samengaan. En mocht het succes snel komen dan hebben ze de mogelijkheid op te schalen. Maastricht wordt weer een klein beetje de brouwstad van weleer. Zeker als die andere Maastrichtse brouwerijhuurders eindelijk ook zelf gaan brouwen.

wp-1484244149905.jpg
Het is er weer, Maastrichts bier!