Vet & LAzy
Brouwerijen

Brouwerij Vet & Lazy haalt 200.000 euro binnen eigen bar aan de Maas

De Rotterdamse bierbrouwerij Vet & Lazy is via CrowdAboutNow een crowdfunding gestart om hun eigen bar aan de Maas te openen. De brouwerij is gevestigd in het toenmalige Tropicana in Rotterdam waar zij onderdeel zijn van broedplaats Bluecity, de voorbeeldstad van de circulaire economie. De brouwer werkt lokaal en produceert grotendeels circulair, hiermee zijn zij voorloper op het gebied van duurzaamheid. De crowdfunding past in hun lokale werkwijze, door klanten en partners mee te laten financieren. Binnen twee weken is het minimale doelbedrag van 200.000 euro bereikt.

De brouwerij

De brouwerij Vet & Lazy is ontstaan in 2015. Huisgenoten Ruben Krommenhoek en Okke van Beuge, oprichters van Vet & Lazy, brouwden bier als hobby en kregen de kans om zich in het toenmalige antikraakpand Tropicana te vestigen. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een gevestigde naam in Rotterdam, liggen ze bij veel horecazaken en leveren ze buiten Rotterdam aan 300 zaken. In de groei die zij hebben doorgemaakt zijn een aantal dingen heel belangrijk: “We willen graag onafhankelijk kunnen ondernemen en hierin altijd zeggenschap kunnen houden over de smaak en de uitstraling van het bier, maar ook over het brouwproces, waarin we duurzaamheid erg belangrijk vinden. Ondanks ons kleine team is altijd iemand gefocust op duurzaamheid en circulariteit.”, aldus Krommenhoek.

Vet & Lazy
Ondernemers van Vet & Lazy van links naar rechts: Ruben Krommenhoek, Leon van der Burg, Okke van Beuge, Niels Vermeijden

Voorloper in duurzaam ondernemen

Nog steeds is Vet & Lazy gevestigd in het toenmalig Tropicana, inmiddels als onderdeel van BlueCity in Rotterdam, een voorbeeldstad voor de circulaire economie. In het pand zijn meerdere lokale ondernemers gevestigd die experimenteren met circulariteit in hun productieproces. Vet & Lazy werkt met reststromen van andere ondernemers die in deze broedplaats produceren.

“Wij brouwen circulair, dat betekent dat we restproducten uit een ander productieproces gebruiken als grondstof voor ons productieproces. Zo werken we met resten van oesterzwammenkwekerij Rotterzwam voor onze porter en de schillen van krekels van Rotterdamse voedselproducent de Krekerij voor onze imperial stout. En ook de brouwerij zelf is ingericht om energie en ingrediënten stromen uit het brouwproces een nieuw leven te geven”, legt Krommenhoek uit. Daarnaast werkt de brouwerij zoveel mogelijk volgens de korte keten, als basisingrediënt voor de bieren wordt graan gebruikt van Rotterdamse boer Buijtenland van Rhoon.

Onafhankelijk financieren

Als volgende stap opent de brouwer een eigen bar aan de Maas. Ze hebben geëxperimenteerd met een pop-up bar en dat was een groot succes. “We zijn klaar om ons startup jasje uit te trekken en door te groeien als een scale-up bedrijf, daar hoort een eigen bar bij waar we onze mensen kunnen ontvangen.” vertelt Krommenhoek. Om de bar te financieren is een crowdfunding opgezet via CrowdAboutNow. “Een missie van ons bedrijf is om zoveel mogelijke met lokale partners te werken, dit voeren wij ook door in onze financiering. Door voor crowdfunding te kiezen maken we niet de bank onderdeel van onze plannen, maar onze klanten, partners en lokale leveranciers”.

De crowdfunding bereikte binnen twee weken het minimale doelbedrag van 200.000 euro, al 150 mensen investeren mee. Om de plannen te realiseren is in totaal 400.000 euro nodig. Investeren kan tot 1 mei 2023.