Brouwerij Eleven
Brouwerijen

Brouwerij Eleven SMaSHt er op los

Brouwerij Eleven lanceert een serie van tien Single Malt and Single Hop (SMaSH) bieren van over de hele wereld. Hierbij gaan de brouwers terug naar de herkomst van een bepaalde bierstijl en brouwen dit met mout en hop uit het betreffende land. Tien maanden lang wordt er iedere maand een nieuw bier gelanceerd

Impact van hop en mout

SMaSH staat voor Single Malt and Single Hop. Dit bier wordt dus gebrouwen met één soort mout en één soort hop. Zo proef je heel specifiek wat de invloed is van mout en hop op smaak, kleur, geur en textuur. Qua stijl gaan de bieren alle kanten op: van een IPA tot een stout en van een zuur bier tot een lager. Hiervoor laten de brouwers van Eleven zich inspireren door landen van over de hele wereld.

Op wereldreis

Ieder land heeft een eigen, kenmerkende bierstijl. Kevin Hageman en Loes van Impelen, oprichters van Brouwerij Eleven, gaan op symbolische wereldreis. Uit de ketel komen klassieke bierstijlen met hop én mout uit een specifiek land. De Indian Pale Ale uit Engeland is net gebrouwen en hierna gaat de reis, onder andere, naar Noorwegen en Duitsland. Tien maanden lang komt er iedere maand een nieuw SMaSH bier uit.  Loes: “We nemen je mee op ontdekkingsreis over de wereld: uit elk land wat we bezoeken, gebruiken we één soort mout en één soort hop en daar brouwen we een bier mee.”

Hollands Hophuis

De hoppen zijn afkomstig van het Hollands Hop Huis. Carel Krol, mede-oprichter van het Hollands Hop Huis: “Wij leveren hoogwaardige hop op een transparante, eerlijke manier zodat de brouwer de beste basis heeft voor een mooi bier.”  Vorig jaar ging het Hollands Hophuis een samenwerking en met Beerwulf en zes brouwerijen die ieder een SMaSH bier maakten. Deze keer maakt een brouwerij een hele serie SMaSH bieren

Normaal scheurt de brouwer een zak hop open en gooit het in de ketel, maar er zit vaak een lange keten achter die de kwaliteit van de hop en dus van het bier bepaalt. “Wij maken dit inzichtelijk en zien toe op kwaliteit. Samen met de boeren streven we naar top hop!”, aldus Carel.

Over de SMaSH-serie met Brouwerij Eleven kan Carel kort zijn: “Wij gaan ervoor zorgen dat we, samen met Eleven, tien kleine feestjes in het glas maken.” Naast hop, verzorgt het Hollands Hop Huis toffe achtergrondverhalen die de drinker meer leren over het bier. Er komt een serie mini-pocasts uit. In iedere ‘microcast’ wordt het bier van de maand toegelicht. Deze beluister je via het eigen kanaal van Brouwerij Eleven op Spotify.

De SMaSH-serie is verkrijgbaar via Elings, Multi Bier en Van Bieren

Brouwerij Eleven