De Prael
Bieren Brouwerijen

Brouwerij De Prael Amsterdam nu onderdeel Social Capital

Overname maakt kruisbestuiving tussen sociale ondernemingen mogelijk

Bron: persbericht

Vandaag maakt Social Capital bekend dat zij Brouwerij De Prael Amsterdam over hebben genomen van de huidige aandeelhouders. De Amsterdamse bierbrouwerij De Prael biedt werkgelegenheid aan 60 mensen die elders op de arbeidsmarkt niet zo makkelijk een plek vinden.

De Prael als ‘hub-locatie’

Social Capital is eigenaar van meerdere sociale ondernemingen, waaronder Happy Tosti, Lekker Brood en Milieuwerk. Zij gaat Brouwerij De Prael Amsterdam inzetten als ‘Hublocatie’. Een plek waar zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt trainen en opleiden zodat zij vervolgens bij detacheringspartners, zoals het Scheepvaartmuseum, De Heineken Experience of Madame Tussauds, leuke betaalde functies kunnen invullen. Daarnaast fungeert de Hub als een plek om terug te vallen als het even minder gaat; duurzame sociale werkgelegenheid.

De Prael
De vraag naar D.I.P.A van De Prael is enorm groot in Amsterdam

Hetzelfde en toch anders

Cees Geel, de huidig Operationeel Directeur, en zijn team blijven Brouwerij De Prael Amsterdam aansturen. Op korte termijn zullen er meer mensen met een arbeidsbeperking een leuke baan vinden bij De Prael Amsterdam en Social Capital. Er wordt een stichting opgericht waar het merkrecht wordt ondergebracht. Deze stichting zal licenties uitgeven en toezien op o.a. de sociale doelstelling van de verschillende huidige en toekomstige Prael vestigingen. Het bier blijft heerlijk, het personeel sociaal, de sfeer Amsterdams. Alle medewerkers behouden hun baan.

Trots

“We zijn enorm trots dat we met Social Capital de sociale missie en rijke historie van De Prael voort mogen zetten. Prachtig bier brouwen en samen werken aan onze droom: ‘Voor iedereen met een arbeidsbeperking die wil werken is er een leuke en betaalde baan’ We hebben veel zin om vanuit deze plek samen met onze partners te bouwen aan een mooier, inclusiever Amsterdam.” zegt David Jansen, algemeen directeur van Social Capital.

“Minder afstand”

De Prael is in 2002 gestart door Fer Kok en Arno Kooy met het doel om werkplekken te bieden aan mensen die elders moeilijk aan het werk komen. Met steun van onder meer Stichting DOEN zijn zij een de brouwerij gestart op de Oudezijds Armsteeg 26, in het centrum van Amsterdam. Na een aantal jaar is de brouwerij uitgebreid met een café-restaurant en een winkel. “Inclusiviteit zit in het DNA van Brouwerij De Prael. Samen met ‘Social Capital’ zorgen we ervoor dat de ‘arbeidsmarkt’ weer wat minder afstand heeft.” zegt Fer Kok, mede-oprichter & hoofdbrouwer bij De Prael Amsterdam.