BRLO
Bieren Brouwerijen

BRLO zet Berlijns Craftbeer op Nederlandse bierkaart

Een team van brouwerij BRLO (de oud-Slavische naam voor Berlijn) kwam op 20 september naar IJver Amsterdam om het Berlijnse bier officieel in Nederland te introduceren. Entree sprak met medeoprichtster Katharina Kurz.

“Beetje saai”

“Ik heb de brouwerij opgericht met Christian Laase, een vriend uit mijn studietijd. Kort daarna kwam meesterbrouwer Michael Lembke erbij. Door mijn reizen heb ik de craft beer scene leren kennen. Ik vond dat geweldig en ik heb er veel plezier aan beleefd. Toen ik terugkwam in Duitsland, merkte ik hoe trots ze daar zijn op de biercultuur, maar ik begon het eerlijk gezegd een beetje saai te vinden. Pils, helles, hefeweizen, het is altijd hetzelfde. Ik miste de creativiteit. En toen kwam ik Christian, mijn studievriend tegen. Al pratend werden we enthousiast over een eigen bier en zijn we gaan nadenken over bieren die we zouden willen brouwen. We hebben met Michael recepten ontwikkeld en zijn we aan het merk gaan bouwen. Omdat we nog geen eigen ketels hadden, zijn we als huurbrouwer begonnen. Maar ons team van oprichters was pas compleet in 2016, toen Ben Pommer erbij kwam, die verantwoordelijk is voor het culinaire concept van BRLO. In dat jaar werd op een braakliggend terrein in de wijk Kreuzberg ook begonnen met de bouw van een eigen brouwerij.”

BRLO
Ben Pommer, Christian Laase, Katharina Kurz, Michael Lembke

Opfrisbeurt

Katharina hield zich bezig de marketing, en de product- en conceptontwikkeling van het jonge merk. Zo werd in de traditionele Duitse biermarkt aan een nieuw biermerk gewerkt. Een merk dat het net anders deed en niet alleen ‘buitenlandse’ bierstijlen introduceerde in Berlijn, maar ook de traditionele Duitse, zoals de Berleiner Weisse en de Helles, een opfrisbeurt gaf. Er is veel gebeurd sindsdien.

“Op dit moment hebben we twee brouwerijen, in Kreuzberg en in Spandau. In Kreuzberg hebben we onze eigen brouwerij, een geweldig gebouw dat uit zeecontainers is opgebouwd, uitgebreid met gastronomie. We hebben een heel mooi culinair concept ontwikkeld dat is opgenomen in Gault & Millau, met op de menukaart zeer creatieve gerechten van groenten. We hebben ook vlees, maar alleen als bijgerecht. De focus ligt echt op groenten, want we wilden de Duitse brouwhuiskeuken opnieuw definiëren.”

In de Duitse brouwhuiskeuken staan traditioneel gerechten als haxe en schnitzel centraal en BRLO doet dat dus helemaal anders. Het culinaire concept heeft veel weg van Dutch Cuisine: veel groenten en weinig vlees. “Wat wij met BRLO doen is Duits bier brouwen, maar dan anders en dat geldt dus ook voor de gastronomie.”

BRLO
De brouwerij in Kreuzberg

“Hallo, wij zijn BRLO”

“Je begint dus met niets en dan moet je nadenken over je eerste bieren. Als Berlijnse brouwers zijn we met een Beiers biertype begonnen, de helles”, vertelt Kurz. Het andere biertype waarmee we begonnen was onze pale ale, een bier dat natuurlijk onbekend is in Duitsland omdat het een Engels biertype is. En toen zijn we gewoonweg aan de slag gegaan. Hallo, wij zijn BRLO. Dat ging eigenlijk best goed, want er zijn in Berlijn voor bijna alle dranken jonge startups, maar op biergebied was het allemaal traditioneel, de Berliner Kindl Weisse, Schultheiss en Radeberger pils. Ons initiatief werd dus goed ontvangen. Ons derde bier was de Baltic Porter, omdat we nog geen donkere bier in ons portfolio hadden. Weer een onbekende bierstijl in Duitsland. En zo hebben we verder gebouwd met daarbij wel aandacht voor de balans tussen Duitse bierstijlen en moderne internationale bierstijlen.”

BRLO heeft zich van meet af aan opgesteld als een echte craftbrouwerij, dus met veel collabs. Daarbij bleef de samenwerking niet beperkt tot brouwerijen. “We hebben ook smaengewerkt met kunstenaars en merken”, legt Kurz uit.

BRLO
Katharina Kurz bij de presentatie in Amsterdam

Helles op #1

“Op dit moment is de helles ons populairste bier maar dat heeft ook te maken met het feit dat het heel veel gedronken wordt in onze Biergarten. Daarna komt de pale ale en op de derde plek ons alcoholvrije bier. In de zomer krijgen die bieren meer aandacht”

De brouwerij gaf een heel eigen draai aan de traditionele Berliner Weisse met hun Berlin Jam, een Berliner Weisse met een mix van vlierbessen, bramen, rode en zwarte bessen en bosbessen. Het bier kenmerkt zich door veel smaak en weinig alcohol en kan zich daardoor ook in relatief grote populariteit verheugen.

Niche

“In de winter concentreren we ons op de wat zwaardere en meer donkere bieren, zoals de stout en diverse vatgerijpte bieren.” Toch gelooft Kurz dat de ‘internationale’ bierstijlen een niche zullen blijven in Duitsland, Tegelijkertijd krijgt ze van moderne bierliefhebbers de vraag waarom ze een traditionele stijl als de helles brouwen. Maar Kurz geeft aan dat het niet gaat om de stijl, maar om hoe je die brouwt. En dat doet BRLO net even anders en in die zin is de brouwerij ook vernieuwend. “Ik geloof dat de gastronomie die modern denkt In de toekomst ook zeker een pale ale en andere internationale bierstijlen op de kaart zal hebben. Het gaat uiteindelijk om de mix die je op de kaart hebt staan.”

BRLO
Berlin Jam, de Berliner Weisse

BRLO in Nederland

Kurz verwacht dat in Nederland de Berlin Jam en de hazy IPA Blurry Vision het populairste zullen zijn. In Amsterdam was vrijwel het hele assortiemnt beschikbaar bij de introductie. De Berlin Jam 2.0, met aardbeien was er ook te proeven. De vraag is nu hoe de Nederlandse markt reageert. Wat voor BRLO internationale stijlen zijn, die in Duitsland nieuw zijn, zijn hier in ruime mate aanwezig.

Importeur Bier & cO onderschrijft de verwachting van Kurz over de bieren die hier het meest in trek zullen zijn. “Hun Hazy IPA is echt heel goed”, zegt sourcing manager Bas

Besselink, verantwoordelijk voor het Bier & cO portfolio. “En de Berliner Weisse komt ook echt uit Berlijn en smaakt zoals een Berliner Weisse hoort te smaken.”

Eigen draai

Maar de andere ‘internationale stijlen’ zijn hier al ruim aanwezig. “Ze geven een eigen draai aan een klassieke stijl als de helles. Dat vinden wij sterk. Duitsland geldt als een van de vier klassieke bierlanden in Europa, maar is een overwegend conservatieve markt. Juist dan is het geweldig een Duits craft biermerk te zien ontstaan dat de klassieke Duitse brouwkunst en het fanatisme als het om kwaliteit gaat, te zien verenigen met moderne bierstijlen. Bovendien staat BRLO voor een inclusieve en open levenshouding, iets wat Bier&cO ook een kernwaarde is. Wij zijn er dus trots op om na de vertraging vanwege Covid nu vol gas te kunnen met het hipste Duitse craft bier uit de hipste Duitse stad!”

BRLO
BRLO Biergarten