Brewers Reniassance
Brouwers

Brewers Renaissance: tentoonstelling en festival bij brouwerij Noordt

Een project, een boek, een tentoonstelling en een festival. Brouwerij Noordt in Rotterdam heeft het proeflokaal beschikbaar gesteld voor de expositie ‘Brewers Renaissance; van kunstenaar Willem Stoop. De Rotterdamse kunstenaar portretteerde zo’n 40 brouwmeesters in klassieke stijl. Een goede reden om het proeflokaal te bezoeken. En op 20 april is er zelfs een Brewers Renaissance festival.

“Brewers Renaissance” is ontstaan uit de diepe bewondering van kunstenaar Willem Stoop voorvakmanschap, waarbij hij parallellen trekt tussen het meesterschap van brouwers en schilders. Door moderne brouwers in de stijl van oude meester zoals Boticelli, Titiaan en Memling te portretteren, vermengen de werelden van hedendaags brouwen en klassieke kunst. De publicatie van het Brewers Renaissance boek waarin alle portretten zijn gebundeld viert de kunst van het brouwen.

Op 6 april was er een preview voor pers en influencers en presenteerde Stoop zijn boek, dat door zijn dochter werd samengesteld.

Brewers reniassance
Willem Stoop

Bewondering

Stoop bezocht veel Belgische en Nederlandse brouwerijen. Hij benaderde jarenlang oude en nieuwe brouwmeesters met de vraag of hij ze mocht portretteren. Belgische grootheden als Frank Boon, Rudi Ghequire en Rosa Merkx, maar ook Nederlandse brouwmeesters als Kees Bubberman, Willem van Waesberghe, Kees Bubbemran en Jopen-opricher Michel Ordeman zijn op klassiek wijze vastgelegd.

Brewers Renaissance
Peter Rouwen van Brouwerij Noordt

Festival

Op 20 april is bij Brouwerij Noordt het Brewers Renaissance festival, ‘a celebration of classic beer styles’. Bezoekers kunnen de tentoonstelling bezoeken en bieren proeven van onder meer Boon, Dupont, Orval, Jopen Kees, Kromme Haring, St Bernardus, Heineken Studio en uiteraard Noordt.

Brewers Renaissance
Willem van Waesberghe van Heineken

Na Europa de VS

Het boek “Brewers Renaissance” markeert het eerste deel van een voortdurende serie. De focus van de kunstenaar is nu gericht op het presenteren van getalenteerde brouwers van buiten Europa, met name die uit de VS. Dit project is al in volle gang en belooft een boeiend vervolg te worden.

Willem Stoop (1951) is een moderne kunstenaar, gevestigd in Rotterdam, met een rijke achtergrond in de beeldende kunsten. Hij studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam van 1969 tot 1974, waar hij zich toelegde op schilderen, tekenen en grafische disciplines.

Naast zijn eigen artistieke werk heeft Stoop zijn kennis en vaardigheden gedeeld als docent aan verschillende onderwijsinstellingen. Momenteel is Stoop actief bezig met zijn project “Brewers Renaissance”, waarvan de eerste publicatie een feit is.

Kees Bubberman en Michel Ordeman